Gå til sidens hovedinnhold

USA: Velgere i to delstater vil legalisere marihuana

Denver (NTB-Reuters-DPA): Velgerne i delstatene Colorado og Washington har som de første i USA stemt ja til legalisering av det narkotiske stoffet marihuana. Men det er uklart om vedtakene kan settes ut i livet.

I Colorado stemte nesten 53 prosent for og vel 47 prosent mot legaliseringen i tirsdagens folkeavstemning, viste opptellingen onsdag. I Washington var det registrert 55 prosent ja- og 44 prosent nei-stemmer, da rundt 60 prosent av stemmene var talt opp.

- Velgerne har talt, vi må respektere deres vilje og vi vil følge opp resultatet. Men når det er sagt, må vi huske at USAs nasjonale lover fortsatt stempler marihuana som et ulovlig narkotisk stoff, så dette blir en komplisert prosess, sa Colorados guvernør John Hickenlooper.

I Colorado blir det nå tillatt for alle innbyggere over 21 år å kjøpe og bruke marihuana, som skal selges i butikker som må ha offentlig lisens. Salget skal avgiftsbelegges og ventes å sikre delstatens myndigheter millioner av dollar i ekstra inntekter.

I delstaten Oregon, som grenser mot Washington, stemte velgerne nei til å gjøre bruk av marihuana lovlig. Her var stemmefordelingen 56 prosent mot og 44 prosent for, viste en oversikt fra fjernsynsselskapet CNN.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot