Gå til sidens hovedinnhold

USA venter på Muellers konklusjoner

Mens amerikanerne venter spent på å få innsyn i spesialetterforsker Robert Muellers sluttrapport, spiller president Donald Trump golf i Florida.

Alle øyne er i helgen rettet mot justisminister William Barr, som fredag fikk overlevert den etterlengtede Mueller-rapporten.

Mueller og hans team har i snart to år gransket russisk innblanding i presidentvalget som brakte Trump til Det hvite hus, samt anklager om samarbeid med Trumps medarbeidere.

Barr studerer nå den hemmeligstemplede sluttrapporten. Han skal skrive sitt eget sammendrag som han så snart som mulig vil presentere for Kongressens ledere. Det kommer til å skje tidligst søndag, opplyser kilder til amerikanske medier.

Ingen flere tiltales

Dermed må offentligheten vente minst én dag til på å få et innblikk i tidligere FBI-direktør Muellers konklusjoner. Da granskingsrapporten ble overlevert til Barr, kom beskjeden om at Mueller ikke tar til orde for å reise noen flere tiltaler i saken.

Flere i Det hvite hus puster trolig lettet ut, for både presidentens sønn og svigersønn skal ha vært gjenstand for etterforskning.

Når det gjelder Trump selv, så beskyttes presidenten uansett gjennom justisdepartementets langvarige praksis om ikke å straffeforfølge en president. Trumps motstandere håper likevel at rapporten vil beskrive en kriminell oppførsel fra Trump som kan danne grunnlag for en riksrettsprosess.

Heksejakt

Fra Trump, som de siste to årene har stemplet Muellers etterforskning som en ulovlig heksejakt, var det unormalt stille på Twitter lørdag. Presidenten tilbringer helgen på sitt landsted i Palm Beach, og han tilbrakte formiddagen på golfbanen. Det hvite hus' talsmann Hogan Gidley bekrefter at de fremdeles verken har sett rapporten eller blitt orientert om innholdet.

Både demokrater og republikanere har krevd at hele rapporten offentliggjøres, og Mueller-rapporten ventes å bli gjenstand for voldsom politisk og juridisk tautrekking.

Jubel

Demokratenes Chuck Schumer gjentok sitt krav lørdag om at Det hvite hus verken må få smugkikke på rapporten eller få ta del i diskusjonen om hvilke deler av etterforskningen som skal offentliggjøres.

Trumps allierte jubler over nyheten om at Mueller ikke anbefaler noen nye tiltaler og mener det frikjenner presidenten.

Totalt har Muellers etterforskning munnet ut siktelser eller tiltaler mot 34 personer, hvorav seks er tidligere Trump-medarbeidere.

Så langt er ingen blitt tiltalt for samarbeid med russerne for å påvirke valget.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken