RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA ventes å åpne blandet

Sist oppdatert:
De amerikanske futureindeksene indikerer av Wall Street får en blandet start på dagen
40 minutter før børsene åpner er Dow Jones Indikative ned 0,24 prosent, mens både Nasdaq futureene og S&P futurene indikerer at de vil stige.

Videre melder logistikkselskapet FedEx at de ser økte inntekter fra virksomheten. Inntektene ligger an til å bli hele 33 prosent høyere enn først antatt.

Selv om bruttonasjonalprodukt ble lavere enn det estimatene tilsa, bekrefter tallene at den amerikansk økonomien har en god utvikling. Pessimistene hadde spådd at landets uheldige omgang med naturkatastrofer ville få større effekt på bruttonasjonalproduktet.

Sterk Oslo Børs
Oppgangen på Oslo Børs holder seg onsdag ved lunsjtider. Hovedindeksen er opp 0,75 prosent drevet av Statoil som stiger 1,3 prosent. Norsk Hydro har svekket seg noe siden åpningen og er marginalt opp 0,07 prosent.

DNO har virkelig vind i seilene etter at selskapet meldte om oljefunn i Barentshavet. Dette sender aksjekursen opp 3,8 prosent. Tandberg stiger 3 prosent etter den kraftige nedturen i forrige uke, mens Prosafe stiger 5,1 prosent etter å ha sikret seg en kontrakt for et flotell.

Flere av de mindre oljeselskapene stiger bra onsdag. Altinex er opp 8,7 prosent mens PA Resources stiger 6,46 prosent. Sistnevnte skal søke om notering på den svenske O-listen, Stockholmsbørsen svar på Oslo Børs sin SMB-liste.

Fara, som ble skilt ut av Q-Free denne uken, stiger 27,8 prosent men det skal tillegges at aksjekursen i selskapet raste i går på svakt volum.

Diagenic faller 4,6 prosent og er så langt dagens taper, mens Nordiag faller 4,2 prosent. Ingen god dag for bioteknologiselskapene altså. Nedgang er det også for Natural og Medistim.


Dollaren trekker opp

Som ventet ble det en god start for Oslo Børs onsdag. Hovedindeksen stiger 0,6 prosent etter at dollaren det siste døgnet har styrket seg, og etter oppgang i oljeprisen.

Norsk Hydro stiger 0,65 prosent mens Statoil er opp 1.3 prosent. Telenor er uendret mens DNO er opp 2,7 prosent etter at selskapet meldte om oljefunn i Barentshavet.

Tandberg er også opp, aksjen stiger 2,2 prosent. Om det har noen sammenheng med at Terje Rogne trekker seg som IR-ansvarlig i selskapet.

Dagens taper så langt er Diagenic som faller 6,13 prosent mens PSI faller 2,99 prosent. Opera Software er ned 2,44 prosent.

Dagens vinner så langt er Fara, et selskap som ble skilt ut av Q-Free og som i går falt kraftig. Aksjekursen er i dag gjenopprettet og aksjen stiger 27,8 prosent.

Børsnykommer Scorpion Drilling stiger 10 prosent på sin andre dag på børs.

Oppgang med dollaren

Det går mot jul og aktiviteten på børsen begynner gradvis å roe seg ned før høytiden. Dette vil ligge en demper på aktiviteten på Oslo Børs fremover. Onsdag morgen holder oljeprisen seg stabil i påvente av oljelagertall fra USA, men mer interessant er det at dollaren har styrket seg markant det siste døgnet.

Dette vil gi et godt fundament for tungvekterne i markedet onsdag. Det er ikke de store selskapsspesifikke nyhetene ute i markedet, men grafikkselskapet Vizart melder om at de kjøper selskap i Sverige med oppgjør i aksjer.

Fokus vil også være på Opticom og Fast onsdag. I et eksklusivt og dypt intervju med iMarkedet.no skisserer Hans Gude Gudesen opp sine planer for Thin Film Electronics, som skal deles ut til aksjonærene.

Prisingen på Opticom-aksjen er på mange måter en funksjon av hvor mye man vil verdsette verdiene i Thin Film, noe som ikke er en enkel finansiell øvelse. Men Gudesen avviser til iMarkedet.no at han skal bli noen direktør i det nye selskapet som skal børsnoteres når Opticom blir slukt av Fast.

Fast kursen har vært under press etter at selskapet intervenerte i Opticom og kjøpte rett under 10 prosent av selskapet, men løsningen som nå har kommet kan løfte kursen ettersom støvet begynner å ligge seg i konflikten.

I Europa holder børsene seg bra. I London er FTSE-100 opp 0.38 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,3 prosent.

Oppgang i Asia - nedgang i USA

En sterkere dollar førte til at eksportaksjene løftet seg i Asia, noe som trigget et bredere rally i markedet.

Morgan Stanleys Asia-indeks løftet seg 1 prosent og stengte på det høyeste nivået siden april 2000. Så langt i år har indeksen løftet seg 21 prosent.

Nikkei 225 indeksen i Tokyo steg 2 prosent, og løftet seg i løpet av dagen til over 16.000 poeng, men endte rett under.

Kospi-indeksen i Sør Korea steg også sammen med den australske S&P/ASX 200 indeksen.

Julerallyet uteblir

Tirsdagens handel markerte en ny skuffende og sidelengs dag for de amerikanske børsene. Blant annet bidro biljempen General Motors til å senke Dow Jones-indeksen. Det var nye spekulasjoner rundt bilgigantens usikre fremtid som sendte aksjen til nivåer rett over aksjen historiske bunnotering. Analytikere i J.D. Power fremla en analyse som pekte på GM taper markedsandeler.

Dow Jones-indeksen endte til slutt ned 0,3 prosent til 10.805,55 trukket ned av GM. Teknologitunge Nasdaq endte i likhet med det brede markedet flatt. Sluttkursen for Nasdaq-indeksen endte på 2.222,42, mens den brede S&P 500-indeksen endte uendret på 1.259,61

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere