USA vil fortsatt ha sanksjoner mot Iran

Washington (NTB-AFP-DPA): USA mener fortsatt det er riktig å innføre sanksjoner mot Iran, selv om myndighetene i Teheran har gått med på å sende anriket uran til utlandet.

- Vår innsats for å få innført sanksjoner fortsetter, fastslår P.J. Crowley, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Også den russiske presidenten Dmitrij Medvedev tviler på om Irans siste utspill vil være nok til å hindre nye sanksjoner. Og vestlige diplomater som jobber tett på Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), forsikrer om at de planlagte sanksjonene «ikke er i trøbbel».

Iran inngikk mandag en avtale med Tyrkia og Brasil som går ut på at iranerne skal sende lavanriket uran til Tyrkia, for senere å få tilbake uran med en anrikingsgrad på 20 prosent.

Dette er tilstrekkelig til å fungere som brensel i en iransk forskningsreaktor som produserer isotoper til bruk i kreftbehandling. Dersom myndighetene i Iran skulle ønske å lage atombomber, vil de trenge uran med en mye høyere anrikningsgrad.

Vestlige land frykter at kjernefysiske våpen er det egentlige formålet med det iranske atomprogrammet. Regjeringen i Iran avviser beskyldningene og hevder programmet kun har fredelige formål. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.