RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reuters (NTB scanpix)

USA vil la kvinner kjempe i krig

Sist oppdatert:
USAs forsvarsminister Leon Panetta vil oppheve forbudet mot å la kvinner tjenestegjøre i stridende enheter i krig.

Det opplyser en høytstående amerikansk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt. Vedtaket kan bety at 230.000 jobber i hæren og marineinfanteriet vil bli åpnet for kvinner.

– Vi vil sette strek over politikken med at ingen kvinner får delta i enheter som deltar i direkte kamp, sier tjenestemannen.

Han forteller at Panetta offisielt vil kunngjøre beslutningen torsdag.

Oppmyking
I 1994 ble det innført et forbud mot at kvinner kan delta i mindre, stridende enheter ved fronten i forbindelse med amerikanske militæroperasjoner.

De siste årene har det imidlertid skjedd en oppmyking av politikken. I februar i fjor åpnet det amerikanske forsvaret 14.000 kamprelaterte stillinger for kvinnelige soldater, blant annet innen marinen og i Irak og Afghanistan.

Tidligere denne måneden ble et spesialregiment innen flyvåpenet åpnet for kvinner. Regimentet er allerede i gang med å rekruttere kvinnelige piloter og troppssjefer, ifølge TV-stasjonen CNN.

Henrykt
Likestillingsaktivister i USA hyller det nye vedtaket.

– Vi er henrykt over at kvalifiserte kvinner vil få samme mulighet til å utmerke seg i kamp som sine mannlige kolleger, noe de faktisk allerede har gjort, sier Ariela Migdal i kvinnerettighetsgruppa ACLU.

Mer enn 130 kvinner er drept og over 800 såret i Irak og Afghanistan, ifølge CNN.

Unntak
Vedtaket innebærer at militære avdelinger som ikke ønsker kvinner i enkelte jobber eller posisjoner, må søke om unntak innen 2016.

Opphevingen av forbudet mot kvinner i stridende enheter vil være en av Panettas viktigste beslutninger før han trolig forlater sin post som forsvarsminister i midten av februar.

1,4 millioner personer tjenestegjør i dag i USAs væpnede styrker. Av disse er 14,5 prosent, om lag 204.000, kvinner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere