*Nettavisen* Nyheter.

USA vil la kvinner kjempe i krig

Foto: Reuters (NTB scanpix)

USAs forsvarsminister Leon Panetta vil oppheve forbudet mot å la kvinner tjenestegjøre i stridende enheter i krig.

24.01.13 07:55

Det opplyser en høytstående amerikansk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt. Vedtaket kan bety at 230.000 jobber i hæren og marineinfanteriet vil bli åpnet for kvinner.

– Vi vil sette strek over politikken med at ingen kvinner får delta i enheter som deltar i direkte kamp, sier tjenestemannen.

Han forteller at Panetta offisielt vil kunngjøre beslutningen torsdag.

Oppmyking
I 1994 ble det innført et forbud mot at kvinner kan delta i mindre, stridende enheter ved fronten i forbindelse med amerikanske militæroperasjoner.

De siste årene har det imidlertid skjedd en oppmyking av politikken. I februar i fjor åpnet det amerikanske forsvaret 14.000 kamprelaterte stillinger for kvinnelige soldater, blant annet innen marinen og i Irak og Afghanistan.

Tidligere denne måneden ble et spesialregiment innen flyvåpenet åpnet for kvinner. Regimentet er allerede i gang med å rekruttere kvinnelige piloter og troppssjefer, ifølge TV-stasjonen CNN.

Henrykt
Likestillingsaktivister i USA hyller det nye vedtaket.

– Vi er henrykt over at kvalifiserte kvinner vil få samme mulighet til å utmerke seg i kamp som sine mannlige kolleger, noe de faktisk allerede har gjort, sier Ariela Migdal i kvinnerettighetsgruppa ACLU.

Mer enn 130 kvinner er drept og over 800 såret i Irak og Afghanistan, ifølge CNN.

Unntak
Vedtaket innebærer at militære avdelinger som ikke ønsker kvinner i enkelte jobber eller posisjoner, må søke om unntak innen 2016.

Opphevingen av forbudet mot kvinner i stridende enheter vil være en av Panettas viktigste beslutninger før han trolig forlater sin post som forsvarsminister i midten av februar.

1,4 millioner personer tjenestegjør i dag i USAs væpnede styrker. Av disse er 14,5 prosent, om lag 204.000, kvinner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.