Det skjer etter at amerikanske medier kunne avdekke innholdet i en hemmelig etterretningsrapport, som styrker teorien om at koronaviruset sars-vov-2 ble sluppet løs ved et uhell fra et laboratorium i den kinesiske byen Wuhan, skriver The Financial Times.

The Wall Street Journal skrev i helgen at tre forskere ved Wuhan-laboratoriet ble syke med covid-19-lignende symptomer allerede i november i 2019 – en hel måned før det aller første offisielle tilfellet ble påvist. Forskerne var såpass syke at de ble innlagt på sykehus.

Les også: Aps helsetopp: - Jeg angrer på min åpenhet om vaksine

Avisen henviste til opplysninger hentet fra en tidligere hemmeligholdt amerikansk etterretningsrapport.

En spesialopprettet granskningsgruppe fra Verdens helseorganisasjon (WHO) gjennomførte en granskning av virusets opprinnelse tidligere i år.

- Vi må til bunns i dette

Andy Slavitt, som er president Bidens korona-rådgiver, uttalte tirsdag at WHO ikke har gjort en grundig nok jobb med å forklare hvorfor sykdommen begynte å spre seg blant mennesker.

- Vi er nødt til å komme til bunns i dette og vi trenger en fullstendig åpen prosess fra Kina. Vi trenger WHOs bistand i denne saken. Vi føler ikke at vi har det nå. Vi må komme til bunns i dette, uansett hva svaret måtte være. Det er en kritisk prioritering for oss, sier Slavitt i en uttalelse til amerikanske journalister, ifølge The Financial Times.

Vil ha rapport innen 90 dager

USAs president Joe Biden ber de amerikanske etterretningstjenestene om å doble innsatsen for å komme til bunns i hvordan koronaviruset oppsto.

Presidenten beordret onsdag etterretningstjenestene om å legge fram en rapport om saken i løpet av tre måneder og forsøke å avklare om viruset har smittet fra dyr eller har spredd seg etter en laboratorieulykke.

– Tjenestene må doble innsatsen for å samle og analysere informasjon som kan bringe oss nærmere en endelig konklusjon og rapportere tilbake til meg i løpet av 90 dager, sier Biden i en uttalelse som er offentliggjort av Det hvite hus.

«Ekstremt usannsynlig»

WHO-granskerne konkluderte i mars måned at det var «ekstremt usannsynlig» at viruset hadde unnsluppet laboratoriet til Wuhans Virologiske Institutt, og at det var langt mer sannsynlig at viruset hadde spredd seg fra dyr til mennesker.

Generaldirektør for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, erkjente imidlertid at undersøkelsene bar preg av mangler og at rapporten var ufullstendig.

Ghebreyesus påpekte at det var vanskelig for WHO-granskerne å få tilgang til «rådata» fra kinesiske myndigheter.

Kina har hele tiden benektet at det er noe hold i teorien om at opphavet til korona-viruset stammer fra et kinesisk laboratorium.

Les også: Vurderer å gi disse koronavaksinene til barn i Norge

USAs smitteverntopp, Anthony Fauci, tror fortsatt det er mest sannsynlig at korona-viruset har et naturlig opphav, og at spredningen har skjedd fra dyr til mennesker.

- Men vi vet ikke dette med hundre prosent sikkerhet, og det er absolutt nødvendig at vi undersøker og gjennomfører en etterforskning, sier Fauci i en uttalelse tirsdag, melder Reuters.

Les også: Donald Trump er ikke i tvil etter historien om de tre syke kinesere

Kina avviser tidlig sykdom blant forskere

Talsperson for Kinas utenriksdepartement, Zhao Lijian, avviste mandag mye av det refererte innholdet fra den amerikanske etterretningsrapporten. Zhao Lijian sier at intet personell ved Wuhans Virologiske Institutt var syke før desember 2019.

- Hva er den faktiske hensikten til at USA fortsetter å fremme den såkalte teorien om laboratorium-lekkasjen? Bryr de seg faktisk om opphavssporingen til viruset eller vil de bare avlede oppmerksomheten, sa Zhao Lijian i en uttalelse, skriver The Washington Post.

Hestesko-flaggermus

WHO-ekspertenes konkluderte etter sitt flere uker langt opphold i Kina med at viruset sannsynligvis stammet fra hestesko-flaggermus, og at det ble overført til mennesker via et annet dyr, kanskje skjelldyr, ifølge NTB.

Den såkalte Hestesko-flaggermusen har tidligere vært opphavet til en større epidemi i 2003.