RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA vurderer sanksjoner mot Libya

Foto: Al Jazeera
Sist oppdatert:
- Det finnes en rekke sanksjonsalternativer, sier USAs utenriksdepartement.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier onsdag at de vurderer sanksjoner mot Libya etter de siste dagenes voldsbruk mot demonstrantene.

Talsperson for utenriksdepartementet P.J. Crowley sier det finnes en rekke bilaterale og multilaterale sansksjonsalternativer mot Libya, men understreker at eventuelle tiltak bør koordineres med det internasjonale samfunnet, skriver Voice of America.

EU har allerede besluttet å utarbeide sanksjoner mot Libya, og en rekke statsledere har gått ut og uttalt seg om mulige sanksjoner.

- 10.000 drept
Siden medier nektes å reise inn i de Gaddafi-kontrollerte områdene, er det vanskelig å få ut sikre opplysninger, og der verserer flere anslag på antall drepte.

Et medlem av den internasjonale straffedomstolen sier at 10.000 mennesker er drept, og 50.000 er skadet i uroen i Libya. Det skriver den arabiske TV-kanalen Al Arabiya på sin Twitter-side.

Menneskerettighetsorganisasjonen IFHR, sier at minst 640 er blitt drept, og Italias utenriksdepartement anslår tallet til 1000.

Myndighetene i Libya på sin side, hever at 300 mennesker er drept, skriver Al Jazeera.

Onsdag kveld sier en fransk lege til avisen Le Point Magazine, at flere enn 2000 er blitt drept i Libyas nest største by Benghazi. Legen sier også at utenlandske leiesoldater fra Tsjad og Niger har vært med på å angripe demonstranter.

Nektet å bombe - hoppet ut i fallskjerm
Onsdag kom meldingene om at to libyske piloter nektet å utføre ordre om å bombe opprørere i Benghazi.

Det sier en kilde i det libyske luftvåpenet til avisen Quryna.

- Piloten og annenpiloten nektet å utføre ordre. De skjøt seg ut i fallskjerm, sier offiseren.

Flyet skal så ha krasjet i et ubebodd område.

Det er ikke første gang libyske piloter nekter å adlyde ordre. På mandag ble to jagerflypiloter beordret til å slippe bomber på sitt eget folk i Libya, men begge pilotene deserterte og fløy til Malta.

- Vil dø som martyr
Det var en rasende Muammar al-Gaddafi som tirsdag ettermiddag talte på statlig fjernsyn i Libya.

Han gjør det klart at han nekter å gå av som leder og kommer ikke til å forlate landet.

- Jeg vil dø som martyr, og kommer ikke til å forlate Libya, sa Muammar Gaddafi.

Han var også kritisk til opptøyene som har foregått de siste dagene, og mente at demonstrantene har besudlet bildet av Libya.

- Pokker de som prøver å lage uro i de arabiske landene og de som undergraver Libyas stabilitet, sier han videre.

- Gaddafi ga ordre om Lockerbie-attentatet
I et intervju med svenske Expressen, sier den avgåtte justisministeren Mustafa Mohamad Abud Al Jeleil at det var president Muammar al-Gaddafi selv som ga ordre om Lockerbie-attentatet.

- Jeg har bevis for at Gaddafi ga ordre om Lockerbie, sier Jeleil til avisen.

270 mennesker mistet livet da Pan Am Flight 103 på vei fra Frankfurt til Detroit eksploderte i luften og styrtet i Lockerbie i Skottland 21. desember 1988. Det ble den gang fastslått at en bombe ble detonert i flyets bagasjerom.

På oppdrag av den libyske sikkerhetstjenesten, ble to libyere stilt for retten. Bare én av dem ble dømt, men i 2002 tok libyske myndigheter på seg ansvaret for aksjonen og utbetalte erstatning til ofrenes familier.

I 2009 ble den dømte løslatt fra fengsel i Storbritannia på grunn av at han var dødende av prostatakreft. Da han returnerte til hjemlandet samme år, ble han mottatt som en helt, og i velkomstkomiteen på flyplassen var blant annet Gaddafis sønn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere