RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USAs bensinsesong vil gi god tanketterspøsel

Sist oppdatert:
I likhet med Frontline, avlyser også skipsmeglerhuset P.F. Bassøe den sesongmessige nedgangen i stortankmarkedet i andre kvartal, og viser til den kommende bensinsesongen i USA og lave lagre
Ifølge Bassøes månedsrapport vil den kommende bensinsesongen i USA være gode nyheter for både produkttankrederiene og eierne av råoljetankskip.

Ifølge Bassøe har markedet allerede begynt å bekymre seg over lagersituasjonen for kjøresesongen i USA, hvor det er ventet stor etterspørsel.

Vanligvis faller både oljeprisen og tankratene fra begynnelsen av våren, men Bassøe er ikke sikre på om det blir tilfellet i år, spesielt siden markedene fortsatt er meget stramme.

- Spesielt er vi bekymret over det amerikanske markedet. Som følge av uproposjonalt høye nivåer av bensinforbruk i USA, og lokale raffinerier som har deres sesongmessige vedlikeholdsperiode i første kvartal. Denne trenden snur gjennom andre kvartal, når raffinerienes produksjon og importen stiger kraftig, skriver Bassøe.

En rekke faktorer indikerer at inneværende års nivåer vil være spesielt sterk.

Det skyldes at det amerikanske markedet har tre store utfordringer i år, meget lave lagre, høy kapasitetsutnyttelse i raffineriene og nye miljøspesifikasjoner for bensin.

Lagrene er så lave nå at amerikanske raffinerier behøver å øke produksjonen med mer enn 1 million fat pr dag de neste månedene for å ha nok bensin til sommermarkedet. Dette vil heve importen av råolje til nivåer over 10 millioner fat pr. dag som vanligvis betyr robust aktivitet i tankmarkedet.

Det noteres også at raffineringsaktiviteten ellers i verden er meget høy, slik at selv med et sesongmessige fall i aktiviteten i Asia vil fallet i den totale råoljeetterspørselen være betydelig lavere enn normalt.

Bassøe tror de varslede kuttene fra OPEC kun blir små som følge av dette.

- Under dette scenariet, er det lite trolig at nåværende svakheten i stortankmarkedet er begynnelsen på det vanlige vårfallet i ratene, skriver Bassøe i rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere