RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USAs energikrise bra for tank og LNG

Sist oppdatert:
Meglerhuset Gjensidige Nor Equities og shippinganalytiker Bjørn Giæver mener at den innenlandske energikrisen i USA vil føre til ny lovgivining som vil stimulere til økt olje- og gassimport
Det går frem av et notat utarbeidet av GNE-analytiker Giæver.

Giæver legger til grunn for analysen at USAs innenlandske produksjon av olje, naturgass og atomkraft nå har nådd toppen, og at kommende vinter kan bli kritisk i forhold til dekning av etterspørselen i verdens mest energikonsumerende land.

GNE-analytikeren peker på at den innenlandske produksjonen av olje har stoppet og har falt siden 1990-tallet, samtidig som landets naturgassreserver har gått fra billige grunt-vanns felter til dyrere felt på dypt vann. Det tredje elementet er den atomkraft-baserte elektrisitetsproduksjonen som faktisk viser et fall så langt i år.

Dette er faktorer som peker mot behovet for økt import av olje- og naturgass for å dekke den stadig voksende etterspørselen i USA.

Oljestagnasjon

Den amerikanske oljeproduksjonen har det siste året stått stille på 5,8 millioner fat pr. dag, og den langsiktige trenden har vært negativ. Selv i de siste 12 månedene med en sterk oljepris, har ikke USA klart å få opp innenlandsproduksjonen.

Samtidig er de amerikanske lagrene fortsatt lave, og ifølge Giæver må landet importere omkring 6 til 7 prosent mer enn i fjor for å unngå nye lagertrekk gjennom september.

Gasstagnasjon

Når det gjelder naturgass så er utgangspunktet historisk lave lagre som har ført til tilsvarende historiske høye snittpriser hittil i år. Den innenlandske produksjonen har ikke klart å gjøre noe med det økende tilbud/etterspørselsgapet tross store reserver.

Problemet er ifølge GNE at reservene ikke lenger er å få i lavkostområder på grunt vann, men derimot på store havdyp i Mexico-gulfen.

De allerede lave lagrene kan ved en varm sommer føre til at lagrene faller godt under nedre nivå i det historiske lagerintervallet. Dette åpner for gode muligheter for skiping av flytende naturgass til USA, og dermed for LNG-rederne.

Atomkraft

Atomkraftproduksjonen i USA har vært stabil i en årrekke og utgjør omkring 20 prosent av landets elektrisitetsproduksjon, men en rekke av atomkraftverkene begynner nå å bli gamle.

Det nyeste kjernekraftverket åpnet for 8 år siden, og snittalderen har passert 20 år. Giæver mener det kan være problemer i driften av verkene allerede, og viser til flere produksjonsstopp det siste året tross rekordhøye olje- og gasspriser.

Tilsvarende problemer i Japan det siste året har ført til økteimport av olje. Tall innhentet av GNE viser at atomkraftproduksjonen var 5 prosent lavere sist uke enn i samme periode i fjor. Det er fortsatt rom for produksjonsøkninger ved de eksisterende anleggene, men det vil ta tid, og går ikke raskt nok til å påvirke dagens situasjon.

Giæver mener at økt import av LNG og olje vil være den amerikanske administrasjonenes svar på sommeren og vinterens energiutfordringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere