NEW YORK (NTB/Nettavisen): Den nasjonale etterretningssjefen Joseph Maguire ble torsdag spurt ut av etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Her sa Maguire at varsleren har fulgt loven helt og holdent. Han sa også at situasjonen er «unik og uten sidestykke».

Les varselet i sin helhet her!

– Jeg mener at alt i denne saken er fullstendig uten sidestykke, sa Magurie.

– Jeg mener at varsleren handler i god tro. Jeg mener varsleren gjorde det riktige, sa han videre.

SISTE: Varsleren i Trump-saken var en CIA-agent, melder New York Times.

Les: Trump: – Demokratene er hysteriske

Maguire måtte under høringen svare på spørsmål om hvordan han har håndtert varselet som ble levert inn til generalinspektøren for amerikansk etterretning 12. august.

- Varsleren var CIA-agent

Like før høringen ble en sladdet versjon av varslingsrapporten offentliggjort av etterretningskomiteen.

Varslingsrapporten handler om en telefonsamtale som Trump hadde med sin ukrainske motpart 25. juli, og som varsleren mener er et forsøk fra Trumps side på å presse Ukraina til å etterforske Joe Biden, som kan bli Demokratenes presidentkandidat i neste års valg.

Onsdag ble et sammendrag av Trumps telefonsamtale med president Volodymyr Zelenskyj offentliggjort. Det bekrefter opplysninger fra amerikanske medier om at Trump ba om en gransking av Biden.

Varsleren som fortalte om president Donald Trumps telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, var en CIA-agent. Det melder New York Times.

Ifølge avisen var varsleren plassert på Det hvite hus, men har senere returnert til CIA. Det opplyser tre personer med kjennskap til hans identitet til avisen.

Les: Kongresskomité offentliggjør sladdet versjon av varslerrapport mot Trump

Trump etterlyser varslerens kilder

Ifølge New York Times' kilder krever Donald Trump å få vite hvem som er Ukraina-varslerens kilde og sammenligner vedkommende med en spion, ifølge New York Times' kilder.

Avisa refererer fra en tilstelning som torsdag ble holdt til ære for USAs FN-delegasjon i New York.

– Jeg vil vite hvem er personen som ga varsleren denne informasjonen, fordi det er nærmest en spion, sa Trump ifølge avisas kilder.

Han sa videre at varsleren aldri hørte den mye omtalte telefonsamtalen med Ukrainas president.

– Dere vet hva vi pleide å gjøre i gamle dager da vi var skarp med spioner og forræderi, sant? Vi pleide å håndtere det litt annerledes enn vi gjør nå, skal Trump ha sagt.

Varsleren, som er en ikke navngitt amerikansk etterretningsansatt, sier han fikk informasjon om telefonsamtalen fra over en håndfull amerikanske tjenestemenn.

Varslerrapporten ble torsdag offentliggjort av Kongressen etter at Det hvite hus i flere uker holdt den igjen.

Torsdag sa USAs fungerende etterretningsdirektør i en kongresshøring at Trump aldri har bedt om å få identiteten til varsleren.

Presidentens uttalelser ble gitt omtrent samtidig, foran en gruppe på rundt 50 personer i den amerikanske FN-delegasjonen.

Trump begynte med å fordømme tidligere visepresident Joe Bidens rolle i Ukraina på den tiden da sønnen Hunter Biden satt i styret i et ukrainsk energiselskap, skriver New York Times.

Presidenten viste gjentatte ganger til varsleren, fordømte nyhetsmediene som skrev om den offentliggjorte varslerrapporten og omtalte dem som «avskum», ifølge avisas kilder.

Trump: – Demokratene er hysteriske

Det hvite hus lover å stå imot det Donald Trumps administrasjon omtaler som Demokratenes «hysteri» i møte med varslerrapporten.

En ikke navngitt varsler fra det amerikanske etterretningsapparatet slo i august alarm om mulige forsøk fra Trump på å bruke sitt «embetes makt til å få et annet land til å blande seg inn i det amerikanske valget i 2020».

Donald Trump er på torsdag ute på Twitter og sier at Demokratene når prøver å ødelegge det republikanske partiet:

Torsdag offentliggjorde Kongressen en delvis sladdet versjon av varslerrapporten. Der heter det også at flere høytstående tjenestemenn i Det hvite hus grep inn for å forsøke å legge lokk på alle dokumentasjon fra en mye omtalt telefonsamtale mellom Trump og Ukrainas president.

– Ingenting har endret seg med offentliggjøringen av denne forklaringen, som ikke er noe annet enn en samling tredjehånds-beretninger av hendelser og avisutklipp som er lappet sammen, sier Trumps talsperson Stephanie Grisham torsdag.

– Det hvite hus kommer til å fortsette å stå imot hysteriet og de falske narrativene som Demokratene og mange i de etablerte mediene farer med, heter det videre i uttalelsen fra Grisham.

Demokratene i Representantenes hus innledet denne uken en riksrettsprosess mot Trump. Bakgrunnen er at Trump i en telefonsamtale med president Volodomyr Zelenskyij oppfordret Ukraina til å etterforske Joe Biden. Demokraten ligger godt an til å bli Trumps utfordrer i neste års presidentvalg.

Før telefonsamtalen 25. juli holdt Trump igjen milliarder i militær bistand til Ukraina. Etterforskningen skal blant annet avdekke om bistanden ble brukt for å presse fram en etterforskning, noe Trump selv benekter.

Pelosi: Trump har krenket vår nasjonale sikkerhet

Varselet viser at president Donald Trump har undergravd nasjonens sikkerhet og forsøkte å skjule det, mener leder Nancy Pelosi i Representantenes hus.

Pelosi møtte pressen etter at kammerets etterretningskomité offentliggjorde rapporten fra den ikke navngitte varsleren, som skal være en ansatt i etterretningsapparatet.

Anklagene om at Trump presset Ukraina til å etterforske hans politiske rival, demokraten Joe Biden, viser at presidenten «forrådte sin ed til embetet, vår nasjonale sikkerhet og integriteten i amerikanske valg», mener Pelosi.

– Dette er et forsøk på å skjule det, tilføyer den mektige demokraten som er speaker i Representantenes hus, der opposisjonen har flertall.

Hun kunngjorde tirsdag at de folkevalgte starter en formell gransking som kan føre til at Trump stilles for riksrett.