*Nettavisen* Nyheter.

USAs finansminister advarer Kongressen

Washington (NTB-AFP): USA vil snart stange i det selvpålagte lånetaket om ikke Kongressen raskt vedtar å heve grensene for regjeringens lånemyndighet, advarer finansminister Jacob Lew.

- Tiden er kort. Kongressen må handle for å utvide landets lånemyndighet, og den må handle nå, sa Lew i en tale til den politiske tankesmien Bipartisan Policy Center i Washington mandag.

Lew fastslo at den automatiske gjeninnføringen av lånetaket som skjer 7. februar hvis ikke annet bestemmes, kommer samtidig som myndighetene begynner tilbakebetalingen av skattepenger til borgere som har betalt for mye. Dette skaper en netto pengestrøm ut av statskassen «som tømmer lånekapasiteten svært raskt», sa Lew.

- Vi antar nå at vi sannsynligvis har brukt opp mulighetene våre innen slutten av denne måneden, tilføyde han.

Han advarte Kongressen mot igjen å vente til ellevte time før man hever lånegrensen. Lew minnet om hvordan forbrukernes og investorenes tillit sank i fjor da statens virksomhet i betydelig grad ble stoppet i 16 dager. Troverdigheten til amerikansk økonomi ble svekket, og verdens finansmarkeder ble grumsete. Noen spurte om det i det hele tatt var forsvarlig å kjøpe amerikanske verdipapirer.

- Det er viktig å huske at en heving av gjeldsgrensen er Kongressens ansvar, og Kongressens ansvar alene. Bare Kongressen har denne myndigheten, og ingen Kongress i USAs historie har unnlatt å ta dette ansvaret, tordnet Lew. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.