RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USAs folkevalgte presser Barack Obama

Foto: Ap (Ap)
Sist oppdatert:
Representantenes hus i USA har onsdag vedtatt en resolusjon som krever en løslatelse av fredsprisvinner Liu Xiaobo.

«Representantenes hus i USA har vedtatt resolusjon 1717 i dag, som krever at dr. Liu Xiaobo, som er Nobels fredsprisvinner for 2010, blir løslatt og at hans kone Liu Xia blir løslatt fra husarrest», lyder en pressemelding.

- Viktig signal
Dette blir godt mottatt av den uavhengige organisasjonen Freedom Now, som bistår som Liu Xiaobos internasjonale, juridiske rådgivere.

- Dette er et svært viktig signal ettersom det er sterke økonomisk relasjoner mellom USA og Kina, sier administrerende direktør for Freedom Now, Maran Turner, til Nettavisen.

- Dette er først og fremst en måte å presse Det hvite hus til å kreve Liu Xiaobo løslatt. Jeg mener at president Barack Obama er rette person til å snakke med Kinas president Hu Jintao, og motivere ham til å handle, sier Turner.

Gratulerer Liu Xiaobo
Resolusjonen gratulerer Liu Xiaobo med Nobels fredspris og lovpriser «motet han har båret under gjentatte fengslinger». Resolusjonen erkjenner også at Liu er en politisk fange, og slår fast at Liu Xiaobo og kona Liu Xia er «ofre for politisk forfølgelse».

- Jeg tror Det hvite hus vil følge opp med en uttalelse med krav om løslatelse før seremonien på fredag, sier Turner.

Kona Liu Xiaobo har sittet i husarrest i Beijing siden vinneren av årets fredspris ble kunngjort 8. oktober.

Verken Liu eller kona får lov til å delta på fredsprisseremonien i Oslo rådhus fredag. Liu soner en fengselsstraff på elleve år for å ha underskrevet Charta08, som er et demokratisk manifest.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere