Gå til sidens hovedinnhold

USAs første kvinnelige romfarer er død

USAs første kvinnelige astronaut, Sally Ride, døde mandag, 61 år gammel.

Cape Canaveral (NTB-AFP-Reuters): Ride ble første gangen skutt opp i rommet sammen med fire andre romfarere i romferja Challenger i 1983. Året etter var hun oppe igjen.

Ride vokste opp i Los Angeles og utdannet seg til fysiker på Stanford-universitetet. I 1978 ble hun valgt ut til å være en av NASAs potensielle astronauter.

Hun skulle vært med på en tredje tur i rommet, men ekspedisjonen ble avlyst etter ulykken med Challenger i 1986, der seks kolleger og en skolelærer døde.

Etter at hun forlot NASA i 1989, arbeidet hun som professor på Stanford.

Var syk
Ride døde etter en 17 måneder lang kamp mot kreft i bukspyttkjertelen. Hun ble 61 år gammel. Ride døde i sitt hjem i San Diego.

- Sally var en nasjonalhelt, og en viktig rollemodell. Hun inspirerte generasjoner av unge jenter til å strekke se mot stjernene, sier president Barack Obama ifølge AP .

- Folk over hele verden anerkjenner fremdeles navnet hennes, som den første amerikanske kvinnen i rommet, og hun tok tittelen seriøst selv etter at hun forlot NASA. Hun har aldri søkt medieoppmerksomhet for seg selv, men heller fokusert på å gjøre en fremragende jobb, sier Eileen Collins, den første kvinnelige romferjekommandøren.

Ride var fysiker, forfatter av fem vitenskapsbøker for barn, og president i sitt eget selskap. Dette har motivert barn til å søke karriere innen vitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk.

(©NTB)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger