Gå til sidens hovedinnhold

USAs høyesterett fjerner restriksjoner på aids-arbeid

Washington (NTB-Reuters): Amerikansk høyesterett setter til side en lov som har tvunget hjelpeorganisasjoner som driver aids-arbeid, til å ta avstand fra prostitusjon for å få statsstøtte.

Loven ble vedtatt i 2003 mens George W. Bush var president i USA. Den rammet en rekke organisasjoner som driver arbeid mot hiv og aids utenfor USA. Som følge av loven mistet de statsstøtte hvis de ikke tok eksplisitt avstand fra prostitusjon og kjøp og salg av sex.

Høyesterettsjustitiarius John Roberts skriver på vegne av domstolens flertall at loven er i strid med grunnlovens første paragraf som sikrer ytringsfriheten.

Kjennelsen ble vedtatt med seks mot to stemmer. En av dommerne, Elena Kagan, lot være å stemme fordi hun tidligere har vært generaladvokat i Obama-administrasjonen. Dermed kan hun ha arbeidet med den aktuelle rettstvisten tidligere.

Organisasjonene som har klaget loven inn for høyesterett, ønsket ikke å ta avstand fra prostitusjon fordi de mente det ville påvirke deres rådgivingsarbeid overfor prostituerte, som har høy risiko for å bli smittet av hiv.

Andre grupper, spesielt de som er opptatt av kvinnerettigheter, har støttet loven. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien