USAs høyesterett setter til side diskrimineringslov

Washington (NTB-AFP): President Barack Obama sier at han er skuffet over at høyesterett har bestemt at deler av en lov som skal hindre diskriminering, er i strid med grunnloven.

Tirsdag bestemte amerikansk høyesterett at en viktig del av stemmerettighetsloven fra 1965 er grunnlovstridig. Tidligere måtte justisdepartementet godkjenne endringer i valglovene til delstater med en raseskille-fortid, men den bestemmelsen er nå gjort ugyldig av USAs høyeste rettsinstans.

- Dagens avgjørelse velter en flere tiår gammel og veletablert praksis som har sørget for at stemmegivningen er rettferdig, spesielt på steder det stemmediskriminering var vanlig, sier Obama i en uttalelse.

Stemmerettighetsloven blir av enkelte stater sett på som gammeldags og utdatert, mens borgerrettighetsgrupper mener den fortsatt er nødvendig for å hindre diskriminering.

Avstemningen blant dommerne endte med fem mot fire stemmer for at delen av loven var i strid med den amerikansk grunnloven.

- Vår beslutning vil ikke påvirke det permanente og landsomfattende forbudet mot rasediskriminering i stemmegivning, skriver høyesterettsjustitiarius John Roberts i flertallets vurdering. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.