ABC Nyheter omtalte før jul en stillingsannonse på Linkedin, hvor det søkes etter norsk- russisk-talende personer til det amerikanske marinekorpset i Norge. Det amerikanske sikkerhetsselskapet Mission Essential sto oppført som arbeidsgiver.

Selskapet er leverandør til forsvaret og hemmelige tjenester i USA.

ABC Nyheter skriver at jobben vil bestå av «å oversette for å støtte hemmelige beredskapsoperasjoner i regi av amerikanske militære i Norge».

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har blitt bedt om å redegjøre for stillingsannonsen i et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Russland reagerer også på stillingsannonsen som de antyder er en utlysning for en amerikansk spion på norsk jord.

- Ikke lenger utlyst

Major i det amerikanske marinekorpset, Adrian Rankine-Galloway, bekrefter nå overfor Nettavisen at stillingen ikke lenger er utlyst.

Rankine-Galloway er direktør for kommunikasjonsstrategi og operativt hovedkvarter for det amerikanske marinekorpsets styrker i Europa og Afrika.

- Kan du bekrefte at Mission Essential har utlyst en jobbstilling på vegne av amerikanske styrker som er stasjonert i Norge, Rankine-Galloway?

- Vi er kjent med meldinger om en stillingsannonse som inkluderte feilaktige krav som faktisk ikke var relevante for denne stillingen, som var utlyst for å støtte aktivitetene, godkjent av norske myndigheter, til amerikanske marinekorpset (U.S. Marine Corps) i Norge. Som følge av en rutinemessig ny evaluering av personellbehovet, er stillingen ikke lenger utlyst ettersom det amerikanske marinekorpsets rotasjonsstyrker (US Marine Corps Rotational Force) ikke lenger trenger denne tjenesten, uttaler Rankine-Galloway i en e-post til Nettavisen.

- Kontraktørstillingen var for en oversetter som ville ha støttet det amerikanske marinekorpsets rotasjonsstyrker, som i hovedsak trener i Norge, men også trener og har øvelser i Europa.

- Hvor mange oversettere vil potensielt jobbe for amerikanske styrker i Norge?

- Det er for øyeblikket ett innleid individ som jobber i Norge for å støtte opp under treningskrav til US Marine Corps Forces Europe. Ikke som en oversetter, men som en øvelseskoordinator (exercise planner). Amerikanske militærstyrker ansetter rutinemessig innleid personell for å innfri midlertidig krav eller unike tekniske krav som ikke kan oppfylles av tilgjengelig militært eller sivilt personell, svarer Rankine-Galloway.

- Kontraktørannonsen som ble utlyst i fjor, var for én person til, en oversetter. Men etter en rutinemessig ny evaluering av personellbehovet, har Marine Rotational Force Europe ikke lenger behov for disse tjenestene, og stillingen er ikke lenger utlyst.

Klarert med norske myndigheter?

- Er disse engasjementene klarert med norske myndigheter?

- Ja. US Marine Corps gjennomfører øvelser og trening i Norge, og som en del av disse aktivitetene leier vi inn tjenester som er en del av disse aktivitetene.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skriver i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes (Rødt) at Forsvarsdepartementet (FD) ikke har oversikt over dialogen mellom USAs forsvar og Mission Essential.

Stillingsannonsen har heller ikke gått russerne hus forbi. I forrige måned fremmet talsperson for russisk UD, Maria Zakharova, følgende anklager: «Amerikanske rekrutteringsselskaper forsøker på en mest arrogant måte å rekruttere personell til å gjennomføre uvennlige handlinger mot Russland fra Norges territorium.»

- Hvordan reagerer det amerikanske forsvaret på disse anklagene, Rankine-Galloway?

- Uttalelsen til det russiske utenriksdepartementet har overhode ingen rot i virkeligheten. Jeg kan ikke spekulere på motivasjonen bak uttalelsen i denne saken, men uttalelsen passer inn i et velkjent mønster med bevisst forvrengning av fakta som vi har sett fra russiske offisielle kilder.

Benekter at USA søkte etter etterretningsoffiser

- Russiske myndigheter antyder at stillingsannonsen faktisk er en stillingsannonse for en etterretningsoffiser/spion. Kan dere avkrefte at Mission Essential forsøker å hyre inn en etterretningsoffiser til å operere i Norge på vegne av amerikanske styrker?

- Kravene gjelder for en oversetter, ikke en etterretningsoffiser, svarer major Rankine-Galloway.

Norske myndigheter fikk også gjennomgå av russisk UD i forrige måned. Talsperson Zakharova anklaget «det offisielle Oslo» for å være en «lydig observatør» som «aksepterer USAs kreative plott» overfor Russland, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Utenriksdepartementet ønsket ikke å kommentere uttalelsen til russisk UD overfor Nettavisen forrige uke, og henviste til Forsvarsdepartementet (FD). FD ville heller ikke kommentere påstandene som ble fremmet av Russland.

- Vi har ingen kommentar til dette utover at vi henviser til svaret forsvarsministeren ga til Stortinget, svarte seniorrådgiver i FD, Marita Hundershagen, til Nettavisen.

Her er den skriftlige besvarelsen fra forsvarsminister Bakke-Jensen.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) opplyser til Nettavisen at det per nå er utplassert 500 amerikanske soldater i Norge - 250 på Værnes og 250 i Indre Troms. Hensikten er å drive vinteropplæring.

Rekruttering til hemmelige tjenester

ABC Nyheter skriver at stillingsannonsen til Mission Essential inneholdt generelle betingelser som gjerne brukes i rekruttering av folk til hemmelige tjenester.

«De skal kunne være disponible sju dager i uka, opp til 12 timer om nødvendig per dag, kunne oppføre seg ubemerket og gli inn i lokal kultur og vaner og være villige til å jobbe i tøffe omgivelser, om nødvendig i krigssoner,» skriver avisen.

Endret kravene til stillingen

Major Rankine-Galloway har lagt ved de faktiske og gjeldende stillingskravene i en e-post til Nettavisen, hvor to av punktene i den opprinnelige stillingsannonsen er blitt fjernet, mens det er lagt til ett nytt punkt.

Spesifikke krav til stillingen som oversetter (på engelsk):

* Support their assigned unit up to 7 days per week for a minimum of 8 hours per day which can be extended to 12 hours or longer depending on mission requirements.

* Speak and Write in clear and concise grammar and pronunciation in English, Norwegian and Russian.

* Have the familiarity with and ability to conduct oneself in accordance with the local culture and customs.

* Have the ability to deal inconspicuously with local populace if necessary (fjernet).

* Be willing and able to live, work, and travel in harsh environments, to include living and working in temporary facilities as mission dictates.

* Have the ability to serve in a combat zone if necessary (fjernet).

* Have the ability to serve customer operations as necessary (lagt til).

* Have the ability to function effectively and efficiently during extended periods of high pressure and stress.

* Have the ability to function as an integral member of a team of highly trained professionals responsible for the safety and security of U.S. forces, U.S. and foreign dignitaries, and facilities/resources.