Gå til sidens hovedinnhold

USAs regjering vil ha lavere narkotikastraffer

San Francisco (NTB-AFP): USAs regjering skal minske bruken av minimumsstraffer for ikke-voldelige narkotikaforbrytere som ikke er tilknyttet gjenger eller organisert kriminalitet.

Selv om USAs befolkning bare har økt med en tredel siden 1980, har antallet innsatte i fengsler gått opp med 800 prosent. Av de nesten 220.000 som er innsatt i føderale fengsler, er nesten halvparten dømt for narkotikarelaterte forbrytelser, mange av dem ikke-voldelige og lite alvorlige.

- I dag har vi en ond sirkel av fattigdom, kriminalitet og fengsling som fanger altfor mange amerikanere og ødelegger for mange lokalsamfunn. Mange sider ved rettssystemet bidrar til å forverre disse problemene framfor å avhjelpe dem, sier justisminister Eric Holder.

De strenge minimumsstraffene for narkotikaforbrytelser ble en del av den føderale straffeloven i 1986 og 1988.

Justisministeren håper nå at Kongressen vil forandre loven. I mellomtiden har han instruert justisdepartementet om å justere sin praksis for tiltaler.

- Bestemmelsene som krever utøyelige straffer uavhengig av den individuelle oppførselen i enkeltsaker, reduserer aktorer, dommere og juryers bruk av dømmekraft, sa Holder. (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen