RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USAs sentralbank nedjusterer utsiktene

Washington (NTB-AFP-AP): USAs sentralbank nedjusterer utsiktene for økonomien og mener nå at det ikke er glimmer av håp om bedring før neste år.

Trass i de enorme krisepakkene som sentralbanken og finansdepartementet har iverksatt for å få lånemarkedet i gang igjen og få fart på den kriserammende økonomien, mener sentralbanken at utsiktene er betydeligere dystrere enn de var for to måneder siden.

«BNP ventes å flate gradvis ut i annet halvår i år og så vokse sakte neste år etter hvert som problemene i finansmarkedene minsker, effektene av krisepakkene blir synlige, lagerbeholdninger justeres og fallet i boligmarkedet stanser,» heter det i referatet fra det siste møtet i sentralbankens Federal Open Markets Committee.

I januar mente sentralbanken at økonomien ville begynne å bli bedre i annet halvår i år, selv om veksten for året 2009 som helhet ville ende med nedgang på 0,5 til 1,3 prosent, og at veksten i 2010 ville bli på 2,5 til 3,3 prosent.

Mange mente allerede da at dette var altfor optimistisk. Økonomien krympet hele 6,3 prosent i siste kvartal i fjor.

Komiteen viser til at nedgangen har vært betydelig i alle sektorer. Blant annet er det registrert ytterligere nedgang i aksjeverdier, videre fall i boligpriser, økt arbeidsløshet som i sin tur fører til lavere forbruk, redusert realinvestering og voksende tap i finansinstitusjonene som fører til enda strammere lånebetingelser.

Arbeidsløsheten ligger nå på 8,5 prosent og ventes å stige raskere enn tidligere spådd, og først flate ut godt inne i 2010. Redusert forbruk fører til lavere produksjon og enda flere oppsigelser.

Komiteen har også merket seg den kraftige nedgangen i andre land som rammer amerikansk eksport og dermed reduserer eksportmarkedets betydning for amerikansk økonomi.

På møtet ble det vedtatt å holde styringsrenten på det rekordlave nivået mellom null og 0,25 prosent.

Formålet med den gigantiske krisepakken til sentralbanken i forrige måned var å kjøpe opp langsiktig offentlig gjeld og råtne lån fra de to boligbankene Fannie Mae og Freddie Mac i håp om å løse opp kredittmarkedet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere