I forrige uke ble det klart at amerikanske helsemyndigheter håper å kunne distribuere to forskjelige korona-vaksiner allerede innen slutten av oktober.

En vaksine i løpet av så kort tid er potensielt svært gode nyheter.

Les også: I neste måned kan USA ha to vaksiner klare - ingen er den Norge venter på

Men både i USA og Europa er det bekymring for at vaksineutviklingen går for fort, og spesielt i USA frykter en at president Donald Trump legger politisk press på for å få en uferdig vaksine godkjent før valget i USA 3. november.

Det er allerede et par eksempler på at amerikanske legemiddelmyndigheter har gitt nødgodkjenning på tynt grunnlag til to korona-behandlinger - hvor den ene er trukket tilbake.

Forsøker å få til noe som ikke skulle være mulig

Vaksinekappløpet i verden drives i stor grad frem av ekstraordinær innsats fra myndighetene i både USA og EU. Gjennom politiske initiativ legger de milliarder av kroner på bordet for at legemiddelselskapene skal starte masseproduksjon av vaksiner som man ennå ikke vet om vil vil være effektive og trygge.

Les også: EU har inngått avtale om koronavaksine

Håpet er at hvis en vaksine skulle vise seg å fungere, sitter man allerede på et lager klart til bruk og en betydelig produksjonskapasitet.

I USA har programmet som fått navnet «Operation Warp Speed».

Navnet er en referanse til Star Trek-universet der «Warp Speed» er en teknologi for å reise raskere enn lysets hastighet, noe som i utgangspunktet ikke skal være mulig. Hensikten med «Operation Warp Speed» er nettopp å få klar en vaksine langt raskere enn det som tidligere har vært mulig.

Så langt har de investert over 10 milliarder dollar i åtte forskjellige vaksinekandidater. Blant disse er den såkalte Oxford-vaksinen Norge håper å få tilgang til rundt nyttår, og flere vaksiner basert på den nye mRNA-teknologien.

Les også: Vaksine-teknologien har aldri vært brukt før - nå kan den kanskje redde verden

Vaksine-sjefen sier han vil si opp om det skjer

Sjefen for programmet er Moncef Slaoui, tidligere leder for vaksinedivisjonen til legemiddelgiganten GlaxoSmithKlein (GSK). Slaui ble i mai utnevnt til sjef av Trump-administrasjonen og har selv en poltisk historie.

I et intervju med det vitenskapelige tidsskriftet Science, avviser han totalt ideen om at en vaksine i det hele tatt vil søke om godkjennelse før en er trygge på det vitenskapelige grunnlaget.

- Jeg vil umiddelbart si opp jobben hvis det er utilbørlig påvirkning i denne prosessen, sier Slaoui.

- Så hvis du ser at det presses på for en nødgodkjennelse du ikke tror på, så slutter du?

- Da slutter jeg. Jeg må si at det så langt ikke har vært noe innblanding. Til tross for min fortid, som også er min nåtid, så er jeg den samme personen med de samme verdiene. Pandemien er større enn det. Sel om jeg er en politiske person med overbevisninger, så har alltid menneskeheten vært mitt fokus, sier han.

Han sier samtidig at det ikke er aktuelt å si at ingen vaksine skal godkjennes før 3. november.

- Det ville ikke vært riktig å gjøre. 1000 personer dør hver dag av covid-19. Hvis en vaksine kan bevise effekt og trygghet 25. oktober, så bør man søke om godkjenning 25. oktober. Hvis det skjer 17. november, så bør man søke 17. november. Hvis det er 31. desember, bør det søkes 31. desember, sier han.

- Dette må være fullstendig skjermet fra politikk. Jeg kan ikke kontrollere hva folk sier. Presidenten sier noen ting, andre folk sier andre ting. Stol på meg: Det vil ikke bli søkt om nødgodkjenning om ting ikke er i orden, slår han fast.

- Vaksine ser enklere ut

Som leder av GSKs vaksineavdeling har Slaoui betydelig erfaring med utvikling av vaksiner. På spørsmål fra Science om hvordan han ser på mulighetene for en korona-vaksine er han optimistisk.

- Denne gangen har vi dratt nytte av flere ting. En ting er fremskrittene gjort i plattformteknologier til utvikling av vaksine, spesielt de siste ti årene.

En vaksineplattform handler om at man har en ferdig og godkjent mal for hvordan en vaksine lages, der man bare kan skreddersy den siste biten for å treffe et nytt virus. Det handler spesielt om de nye mRNA-vaksinene der kroppen tilføres oppskriften til hvordan det skal bekjempe et virus, fremfor en svekket utgave av viruset som det kan trene på.

Dette vil kunne dramatisk redusere mengden forskning og utvikling som må legges ned i hver vaksine, og vil blant annet kunne føre til mer treffsikre vaksiner mot sesonginfluensa.

Les også: Frykter en tvillingpandemi i Norge (+)

- Det andre er at vi virkelig har dratt nytte av de beslektede SARS og MERS-virusene. Vaksiner ble designet for disse virusene. Det betyr at vi vet hvordan man skal angripe spike-proteinet, noe som er veldig viktig. Så fra det perspektivet er det enklere fordi tidligere erfaring har vært svært relevant.