*Nettavisen* Nyheter.

USAs visepresident advarer Russland

USAs visepresident Joe Biden sier enhver aggresjon mot NATO-allierte, som for eksempel de baltiske landene, vil bli besvart.

19.03.14 16:49
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=uOOXWXJbB0nPeRotLNOF3_GhSHbNBZ7WyRB0yUhblvyWZI6FK2kO6aXk_hfxDVfzktYx6wmEHA0nFEuDDIPJqBsJFmvV3LIs3JxdlyEuX4MCNG_QNzMtYa1tz6Ycqt1jgUC6uC9DJdM&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

(NTB/Nettavisen): Biden kommenterte den siste utviklingen i Ukraina med å si at Russland er på en «mørk vei» mot isolasjon.

Han sa videre at president Barack Obama vil nytte det forestående NATO-toppmøtet i Wales til å forsikre seg om at de NATO-allierte kan innfri forpliktelsene de har etter artikkel 5 i NATO-traktaten.

Artikkel 5 sier at et angrep på et av medlemslandene er et angrep på alle.

Estland, Latvia og Litauen er medlemmer av NATO.

- Dette er primært for å hindre at det oppstår usikkerhet og en viss frykt i disse nevnte NATO-landene, sier USA- og NATO-ekspert Svein Melby til Nettavisen. Melby er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

- Det som skjer med Ukraina, kan også bli deres skjebne. Biden sier dette for å roe ned en viss frykt hos disse landene, og forsikre om at de amerikanske garantiene som ligger i NATO-traktaten, vil komme til å anvendes om noe sånt skjer med et NATO-land, sier Melby.

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs visepresident Joe Biden. Foto: Alik Keplicz (Ap)

- Grensen går ved NATO
Biden er på reise til de tre baltiske statene, som er svært bekymret for det de har sett i Ukraina og på Krim.

- Putin er også en adressat her. USA vil vise at grensen for hva de kan tolerere uten å bruke militærmakt, går ved NATO-medlemskap. Putin må vite at han ikke kan forsøke seg på noe tull her, sier Melby.

- Det er også et større bilde av hensyn til USAs allierte rundt om i verden. Det er implisitt en forsikring om at USA står ved sine forpliktelser andre steder i verden, om det skulle oppstå tvil etter det som har skjedd på Krim i Ukraina, sier Melby.

Latvias president Andris Berzins sa at de tre baltiske statene trenger å rette stor oppmerksomhet mot gasstransport og lagringsmuligheter for gass etter hendelsene i Ukraina.

Tirsdag sa Litauens president Dalia Grybauskaite at Bidens besøk er symbolsk, men at situasjonen er svært bekymringsfull og skremmende.

Klikk på bildet for å forstørre.

USA-forsker Svein Melby. Foto: (SCANPIX)

Maktpolitisk tragedie
Dette skjer dagen etter at den russiske presidenten Vladimir Putin og de lokale myndighetene på Krim signerte en traktat som innlemmer den ukrainske halvøya Krim i Den russiske føderasjonen.

Samtidig har den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov reagert kraftig på sanksjonene Vesten har innført mot Russland. Han omtaler sanksjonene som «uakseptable», og understreker at det vil føre med seg konsekvenser.

Kommentarene til Lavrov falt like etter en telefonsamtale med hans amerikanske motpart John Kerry.

Statsviter Asle Toje ved Universitetet i Oslo har tidligere uttalt at han ikke tror USA og EU kommer til å gå til noen mottiltak av betydning mot Russland etter annekteringen av Krim.

- Det er en maktpolitisk tragedie. Er det én ting vi har lært av historien, så er det at unnfallenhet oppmuntrer til risiko-oppførsel, sier Toje til NTB.

Både USA og EU har varslet strengere sanksjoner etter at Russland i ekspressfart har annektert Krim-halvøya i Ukraina. Hittil har de vestlige reaksjonene blitt møtt med hånlatter i Russland, og onsdag godkjente den russiske grunnlovsdomstolen enstemmig traktaten som fastslår at Krim skal innlemmes i Russland.

Norge avlyser statsrådbesøk
Statsminister Erna Solberg sier til VG Nett at regjeringen avlyser klima- og miljøminister Tine Sundtofts reise til Russland i neste uke. Statsministeren sier det er en direkte reaksjon på hendelsene på Krim, som regjeringen anser som et menneskerettighetsbrudd.

Følg direkteoppdateringer fra krisen på Krim:

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.