Usikker forskning om alkoholforbruk

Oslo (NTB): Ungdom drikker stadig mindre alkohol, viser undersøkelser. Nå viser det seg at det kanskje er kvaliteten på forskningen som er redusert, ikke drikkingen.

En stadig økende andel av oss svarer nei når meningsmålingsinstituttene spør oss om våre meninger om det ene og det andre.

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har siden slutten av 1960-tallet undersøkt unges alkoholvaner. Undersøkelsene viste at norsk ungdom drikker klart mindre nå enn de gjorde på 1980- og 1990-tallet. Problemet var at andelen som svarte på spørsmålene i samme periode, falt fra rundt 70 prosent til i vel 30 prosent i 2009, skriver Bladet Forskning ifølge Aftenposten.

Etter dette har SIRUS sluttet å gjøre undersøkelsen. Resultatene ble så usikre at det ikke lenger var mulig å trekke sikre konklusjoner. De siste par årene har instituttet i stedet oppsøkt ungdom på skolene.

- Det er mulig at noe av nedgangen i alkoholbruk kan tilskrives den synkende svarprosenten. Men det er også slik at vi i andre spørreundersøkelser finner en reduksjon i alkoholforbruket, også der det ikke har vært en så dramatisk endring i svarprosenten, sier forsker Ingeborg Rossow ved SIRUS til Aftenposten.

Hun erkjenner at svarene er usikre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.