*Nettavisen* Nyheter.

Usikker framtid for protest-palestinerne

Foto: (Foto: Palestinerleirens Facebook-gruppe)

Torsdag ble deler av leiren deres revet, og mandag må siste teltplugg fjernes. Nå kjemper de mot klokka for å finne et sted å være.

13.04.12 20:09

Torsdag ettermiddag ble store deler av "Palestinerleiren" utenfor Kulturkirken Jakob i Oslo tatt ned. De 20 palestinske asylsøkerne som har holdt til der i over et år kan sove der over helgen, men mandag kl. 10 må også de siste teltene bort. Hva framtiden vil bringe for de 20, er fortsatt usikkert.

- Mandag kl. 10 kommer Oslo kommune på inspeksjon, da skal alt være borte. Vi vet ikke hvor de skal holde til da, men vi bare få det til, på en eller annen måte, sier Kari Helene Partapuoli, leder ved Antirasistisk senter, som har støttet palestinerne gjennom hele aksjonen.

Vil forandre politikken
Mohammed Ganam, en av de 20 palestinerne, sier til Nettavisen at de ikke gir opp, til tross for torsdagens tilbakeslag og en høyst usikker framtid.

- Vi ønsker at de politiske reglene for asylsøkere i vår situasjon skal endres. Til tross for mye støtte har vi ikke fått til noe på det området, og vi gir oss ikke, sier Ganam til Nettavisen.

Ganam vet ikke hvor han skal sove natt til tirsdag, men sier at hele gruppen og deres støttespillere står samlet for å finne en løsning.

- Alle er lei seg for situasjonen vi har havnet i nå, også folk som går forbi leiren. De sier de ikke forstår hvorfor vi må flytte. Vi fortsetter kampen, og har et par mulige løsninger vi jobber med, sier Danam, som understreker at de alltid har, og fortsatt kommer til, å kjempe for sin sak på en diplomatisk og fredelig måte.

To halmstrå
Partapuoli forteller til Nettavisen at de skal i møter med henholdsvis kommunen og en privat eiendomseier med tanke på å finne et nytt tilholdssted, men foreløpig er ingenting sikkert. Gruppen vil uansett flytte fra sitt nåværende tilholdssted i løpet av helgen.

- Oslo kommune har opptrådt redelig med oss, og det er prisverdig at de har latt leiren stå så lenge. Vi vil være ryddige tilbake, også med tanke på å finne nye løsninger for tiden framover, forteller Partapuoli til Nettavisen.

Vil ikke på asylmottak
De fleste palestinerne i leiren har fått avslått sine asylsøknader, og har appeller til behandling hos Utlendingsnemnda.

- I teorien kan flere av dem bli hentet og tvangsutsendt når som helst, forteller Partapuoli.

Asylsøkerne blir som andre asylsøkere tilbudt plass på asylmottak, men dit vil de ikke.

- Hvis deres stemme skal bli hørt og aksjonen skal ha kraft, må de være samlet i byen, ikke sitte hver for seg på asylmottak i distriktene, sier Partapuoli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.