Gå til sidens hovedinnhold

Usikker fremtid for «spionbarna»

Barna til de spionmistenkte risikerer å bli sendt til Russland.

Elleve personer ble i forrige uke mistenkt for å ha operert som russiske spioner på amerikansk jord.

Ti av dem er arrestert, mens en er ennå på rømmen og har oppholdt seg på Kypros. Ingen av de ti pågrepne vil bli siktet for spionasje fordi de ikke samlet inn hemmeligstemplet informasjon, og deretter videreformidlet det til Moskva.

Men de er siktet for å ha operert som utenlandske agenter på amerikansk jord, noe som har en strafferamme på fem års fengsel.

Flere av ekteparene som er spionmistenkt, har fått barn i USA. Minst to av barna på ett og tre år vil trolig bli sendt til Russland, skriver The Times.

- 100.000 dollar i bankboks
Amerikanske påtalemyndigheter i Virginia opplyste fredag at ekteparet Michael Zottoli og Patricia Mills har tilstått at de opprinnelig er russiske statsborgere. Deres virkelige navn er Mikhail Kutzik og Natalia Pereverzeva. Ekteparet ble nektet løslatelse mot kausjon fordi dommeren anså det som en stor fare for at de ville forsøke å rømme landet.

Paret knyttes også opp mot en bankboks som inneholdt 100.000 dollar i kontanter. Pengene lå fordelt i åtte umerkede konvolutter, melder CNN.

De har to felles barn på ett og tre år. Barna skal bli sendt til Russland for å bo med slektninger, opplyste påtalemyndigheten, melder BBC.

Av de elleve personene som er knyttet til den såkalte spionringer, er det fire par som er foreldre, og har til sammen åtte barn.

Alle de ti sitter varetektsfengslet bortsett fra Vicky Pelaez, som ble løslatt mot kausjon på 250.000 dollar. Hun er den eneste som har bodd i USA under sitt virkelige navn. Ektemannen Juan Lazaro tilsto etter pågripelsen at han var en russisk spion. Sammen har de en 17 år gammel sønn, som er en begavet pianist som studerer på den prestisjetunge kunstnerskolen LaGuardia High School i New York.

Tok navnet på død baby
Et annet spionmistenkt ektepar er Donald Heathfield og Tracey Lee Ann Foley. De har to sønner på 16 og 20 år. Førstnevnte tok navnet til en baby som døde i 1963. Amerikanske myndigheter er imidlertid usikre på hvor kona er født, men har funnet bilde av henne som er fremkalt i det tidligere Sovjetunionen.

Sønnene var til stede da foreldrene måtte stille i en rettshøring i Boston torsdag.

- Min klient og hans kone er bekymret for hva som kommer til å skje med barna, sa advokaten til Heathfield, Peter Krupp, etter rettshøringen.

- Ante ikke at foreldrene var agenter
Ekteparet Richard og Cynthia Murphy har to barn på syv og elleve år. Begge barna er vokst opp i en forstad i New Jersey.

- Mens Det føderale politiet FBI har i flere år drevet med elektronisk og fysisk overvåking av dem som kaller seg Murphy, så er det ingenting som tyder på at barna til Murphy-ekteparet visste at deres foreldre faktisk er russiske hemmelige agenter, sa USAs assisterende føderale advokat, Michael Farbiarz.

Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har ennå ikke kommentert statusen til de såkalte spionbarna. Men på generelt grunnlag er alle som er født i USA amerikanske statsborgere. Men det finnes visse unntak for diplomater og andre utenlandske offisielle tjenestemenn.

Femme fatale
Anna Chapman (30) er den i spionringen som har fått mest oppmerksomhet i media. Hun går for å være en forførende femme fatale, og skal ha vært en suksessrik eiendomsmegler.

Men heller ikke hun skal ha klart å skaffe sensitiv informasjon for russerne.

Hennes tidligere ektemann uttalte i pressen fredag at hun tidligere har tilstått at faren var en høytstående KGB-offiser.

Flere amerikanske medier har spekulert på at den såkalte spionsaken vil skade det gode forholdet mellom amerikanerne og russerne.

Men USAs utenriksminister Hillary Clinton mener imidlertid at spionsaken ikke vil svekke det gode forholdet.

- Vi er innstilt på å bygge et nytt og bedre forhold til Russland. Vi ser mot fremtiden, sa Clinton under en pressekonferanse i Ukraina fredag ettermiddag.

Kilder BBC, CNN, The Times.

Reklame

Slik blir du glad i i løpe

Kommentarer til denne saken