Gå til sidens hovedinnhold

Usikker på om de vil finne litauerne i raset

Søket etter de tre savnede etter skredet på Sørum torsdag startet opp igjen lørdag morgen.

Geotekniker Håkon Heyerdahl sier raset er så stort at det er usikkert om det er mulig å finne de antatt omkomne.

Ifølge Romerikes Blad skal leirmassene ha beveget seg over en kilometer forbi stedet hvor de tre litauerne ble tatt. Dette gjør det vanskelig for letemannskapene å lokalisere de mennene. På spørsmål om det lar seg gjøre å finne dem, svarer Heyerdahl ved Norges geotekniske institutt (NGI) at han er usikker.

Les også: Jordraset på Romerike: Har funnet en hanske og en motorsag

– Jeg vet ikke, men det skal i hvert fall gjøres et forsøk. Arbeidet er veldig vanskelig, med store arealer og store volumer. Kvikkleiremassene er veldig flytende fortsatt, selv om det er en liten teleskorpe på toppen. Egentlig har vi å gjøre med en islagt sjø av omrørt kvikkleire, så det er veldig komplisert å finne noe her, fortsetter han.

I alt seks arbeidere fra Litauen jobbet med skogsarbeid da raset gikk. Tre av dem kom seg unna, mens tre menn på 43, 27 og 47 år er antatt omkommet.

Les også: Tre personer antatt omkommet etter jordras på Romerike

– Alle seks har hørt raset og løpt når de forsto hva som skjedde. Tre av dem klarte å komme seg unna, mens tre ble tatt av raset og er fortsatt begravet i leirmassene, sier politiets innsatsleder, Ketil Lund.

Raset var minst 400 meter bredt og nesten 300 meter langt. (©NTB)

Les også: Ras i samme område også i 1985

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen