RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Usikkerheten råder på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs skjelver onsdag selv om oljeprisen stiger kraftig. Aksjestrategene tør ikke uttale seg om hvordan markedet vil gå videre. Les mer her
Oslo Børs er helrød onsdag og etter vel tre kvarters handel er det bare en eneste aksje som stiger.

Selv om oljeprisen er kraftig opp så hjelper dette ikke Oslo Børs. Den giftige cocktailen av dårlige tall fra Intel og Yahoo! og usikkerhet ved inngangen til den amerikanske resultatsesongen samt kraftige fall i det asiatiske markedet får børsen i Oslo til å skjelve i takt med de europeiske markedene.

Konflikten i Iran og Nigeria har sendt oljeprisen rett opp de siste dagene, men usikkerheten gjør at markedene ikke velger å satse penger på oljeaksjer.

Usikkerheten er helt tydelig på flere av ekspertene i markedet. Morten Jensen, aksjestrateg i DnB NOR Markets, vil ikke kommentere utviklingen i markedet. Han skal sitte i møte i hele dag, så det nyttet heller ikke å ringe senere på dagen.

Bruce Diesen, strateg i Handelsbanken, ville ikke uttale seg til iMarkedet.no om markedet enda. Begge vil se an utviklingen, men kan konstatere at børsen er rød som bare det.

Stakk hodet ut

Fredag intervjuet iMarkedet.no en strateg som sjelden er taus om markedet. ABG Sundal Colliers Ivar Strompdal advarte markedet om at en ny nedtur, som den vi opplevde i oktober, kan være nært forestående.

Les hva Strompdal sa her:

- Frykter oktoberreprise

Frykt...

Situasjonen i Iran kan eskalere til å bli en ny brannfakkel i det lettanntennelige Midt-Østen. Iran er en av verdens største eksportør av olje, og handelsblokkader eller sogar krig, vil ikke bare kunne sende oljeprisen til nye høyder, det kan også forkrøple håpet om at veksten i økonomien blir sterk i år.

Samtidig er det store problemer i Nigeria. Dette landet har blitt utpekt som en viktig energipartner med USA men har store problemer med militsgrupper som med våpen og eksplosiver har gjort Niger-deltaet og oljeutvinning her til høyrisiko.

Men selv om oljeprisen går i favør av selskapene på Oslo Børs overskygger frykten den videre utviklingen. Aktørene vil heller ha forutsigbarhet enn å kaste seg på et oljerally.

... og knuste håp

Intel er en av de viktigste bjellesauene når resultatsesongen kommer. Selskapet innfridde overhodet ikke, og markedet sendte aksjekursene rett ned.

Yahoo! kom også med svake tall, noe som gjør at investorenes håp om en videre sterk trend drevet av meget gode resultater innenfor IT-segmentet blir knust.

Spørsmålet alle stiller seg nå er om fjerde kvartal vil bli svakere resultatmessig for de tunge selskapene verden over. Aktørene i markedet vil ikke bli sittende i mot den brottsjøen av salgsordrer som kan komme dersom regnet med negative resultatnyheter fortsetter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere