RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Usikkert om ny tsjekkisk regjering får tillit

Praha (NTB-Reuters-DPA): Nasjonalforsamlingen i Tsjekkia drøfter om den skal vedta tillitserklæring til landets nye regjering. Eksperter tror regjeringen kan bli sittende, selv om den skulle tape voteringen.

De folkevalgte i Praha drøftet onsdag om fagøkonomen Jiri Rusnoks mannskap fortjente deres tillit, og en avstemning var ventet i løpet av kvelden. Men ifølge nyhetsbyrået DPA kan regjeringen bli sittende i månedsvis, selv om den skulle tape voteringen.

President Milos Zeman mener Rusnoks teknokratregjering, der medlemmene er utvalg på grunnlag av fagkunnskap og ikke politisk styrke, må få en sjanse.

- Jeg vil ikke gi regjeringsoppdrag til noen andre de nærmeste ukene, om jeg så skulle bli torturert, sier Zeman.

Men den sentrum-høyreorienterte opposisjonen, som har 101 av de 200 representantene i nasjonalforsamlingens andrekammer eller «underhus», vil ikke ha Rusnok som statsminister. Den sier regjeringen er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen og ikke presidenten.

En sentrum-høyrekoalisjon ledet av konservative Petr Necas gikk av i juni. President Zeman utpekte Jiri Rusnok til ny statsminister. Han har fått støtte til utnevnelsen fra tre partier i nasjonalforsamlingen, men ennå ikke greid å sikre Rusnok parlamentarisk flertall. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere