*Nettavisen* Nyheter.

Usikkert om syreres utdanningsnivå

Det sies at Syrias befolkning har et høyt utdanningsnivå, og at dette kan lette integreringen for dem som kommer til Norge, men anslagene varierer mye.

Det er foreløpig ikke gjort noen systematisk kartlegging av utdanningsnivået til syrerne som ankommer Norge, skriver Dagbladet. Dermed må man basere seg på tall fra Syria selv, fra internasjonale organisasjoner og fra andre land som tar imot mange syriske asylsøkere. De tallene gir ikke noe entydig bilde.

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) skriver i et notat til Utdanningsdepartementet at andelen syrere som har høyere utdanning «økte fra 15 prosent i 2004 til 25,6 prosent i 2011. Andelen har vært lavere utenfor byene». NOKUT påpeker at tallene er usikre, men «underbygger det generelle bildet at Syria hadde en relativt høyt utdannet befolkning.»

Forskningsleder Erling Holmøy i Statistisk sentralbyrå (SSB), sier til NRK at syrerne ikke generelt kan betegnes som noe høyt utdannet folk:

– For eksempel i forhold til irakere, så har ikke syrere helt det samme utdanningsnivået som vi har funnet der.

I Sverige har Statistiska centralbyrån kommet fram til at rundt 10 prosent av de syriske flyktningene har fullført minst tre års utdanning ut over videregående skole. Ytterligere 20 prosent har mindre enn tre års høyere utdanning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.