Usikkert utfall i Italia

Foto: Andrew Medichini (Ap)

Om noen få timer stenger valglokalene i Italia. Et stort antall proteststemmer bidrar til at resultatet er høyst usikkert.

25.02.13 15:31

Roma (NTB-Reuters-AFP): Valgdeltakelsen søndag var på 55 prosent, 7 prosentpoeng lavere enn i 2008.

«Italia snur ryggen til politikken», skriver den venstreorienterte avisen Il Fatto Quotidiano.

Det er ventet at partiet til sosialdemokraten Pier Luigi Bersani vil vinne valget, men bekymringen er stor for at Italia skal få en så svak regjering at den får problemer med å gjennomføre de økonomiske reformene som EU venter seg.

– Jeg er lut lei av skandalene og stjelingen, sier Paolo Gentile, en advokat som røper at han har stemt på Femstjernersbevegelsen (M5S), protestbevegelsen til komikeren Beppe Grillo.

Bevegelsen er ventet å gjøre et brakvalg, og Grillo vil neppe gjøre det lett for Italias nye statsminister, uansett hvem det blir.

Valget er svært viktig for eurosonen, der Italia er den tredje største økonomien. Hvis den politiske situasjonen i Italia gjør det umulig å gjennomføre den upopulære kuttpolitikken, øker faren for at eurosonen igjen mister tillit i finansmarkedene.

Dermed kan renten på statsgjelden til land som Italia, Spania, Irland og Hellas igjen øke dramatisk.

Samtidig bidrar ikke budsjettkuttene til å minske den skyhøye ungdomsledigheten, og det er nettopp unge velgere som flokker seg rundt M5S i håp om at det er mulig å finne en annen vei ut av krisen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.