RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Uskyldig» mann henrettet av Bush

Foto: Anonymous (Ap)
Sist oppdatert:
130 dødsdømte har blitt frikjent på grunn av nye bevis. Slik gikk det ikke med Claude Howard Jones.

FNs 192 medlemsland gjennomførte en avstemning torsdag over en resolusjon i menneskerettighetskomiteen om å innføre et moratorium mot dødsstraff. Avstemningen skjer i flere omganger, og det er ventet at resolusjonen blir vedtatt i generalforsamlingen i desember måned.

107 stemmer var i favør av en midlertidig stans av henrettelser, 38 var imot mens 36 avsto fra å stemme.

- Det som er positivt er at stadig flere land slutter seg til å innføre en midlertidig stans av henrettelser. I år er det så vidt jeg vet første gang at Russland, som har vært avventende tidligere, stemmer for resolusjonen, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Selv om dette moratoriet ikke har betydd færre henrettelser, så betyr det at stadig flere land slutter seg til en positiv trend. Men de landene som henretter flest, som Kina, Saudi-Arabia og USA som er blant ti på topp, stemte imot, sier Egenæs.

Flere land som Iran, Kina og Saudi-Arabia har vært i vestlig medias søkelys som følge av praktisering av dødsstraff. Det skyldes manglende rettssikkerhet som fører til at uskyldige mennesker kan bli dømt til døden og henrettet.

Men nå har det dukket opp et soleklart eksempel på at også USA dømmer folk til døden på feil grunnlag.

Henrettet på feil grunnlag
Claude Howard Jones ble henrettet i 2000 etter å ha blitt dømt til døden for et drap som ble begått under et butikkran i Texas. Ti år senere viser nye DNA-tester at det fellende beviset i saken som var et hårstrå, tilhørte offeret – ikke gjerningsmann.

Dermed har Jones blitt dømt og henrettet på feil grunnlag, noe som sår tvil om han i det hele tatt var skyldig. I tillegg viser det seg at Jones allerede før henrettelsen anmodet at hårstrået skulle DNA-testes. Men medarbeiderne til daværende Texas-guvernør George W. Bush, fikk aldri informert guvernøren om forespørselen. Dermed ble henrettelsen godkjent og iverksatt av Bush.

- Denne Jones-saken er jo enda et eksempel på at selv de rettssystemene som man oppfatter som relativt gode og grundige, også gjør feil som fører til at uskyldige mennesker blir dømt til døden og i noen tilfeller henrettet som uskyldige, sier Egenæs.

- Kan aldri være hundre prosent sikker
Siden 1973 har 130 personer blitt frikjent og løslatt fra dødscellene i USA, som følge av nye bevis i saken. Men det er uklart hvor mange som ligger begravd etter å ha blitt uskyldig henrettet.

- Det som har løslatt mange fra dødscellene, er nemlig DNA-bevis. Men man kan aldri være hundre prosent sikre, verken teknologi eller psykologi kan være hundre prosent. En tilståelse er ikke hundre prosent sikkert, jamfør Quick, sier Egenæs.

Thomas Quick tilsto en rekke drap på 1990-tallet. Nå har han imidlertid trukket tilbake mange av tilståelsene, og flere av drapssakene skal opp for retten på nytt.

- Og i USA har vi jo et rettssystem som har en rekke slagsider. 99 prosent av de som blir dømt til døden, har ikke penger til å kjøpe seg et godt nok forsvar, sier han.

Inkompetente advokater
Ifølge Egenæs får mange fattige oppnevnt inkompetente advokater som ofte ikke engang tar hensyn til formildende omstendigheter under prosederingen.

Egenæs trekker fram et eksempel på hva en dyktig advokat kan gjøre. Stjerneadvokaten Clive Stafford Smith, som nå er engasjert i en rekke Guantánamo-saker, klarte å omgjøre 80 prosent av dødsdommene han behandlet til livsvarig fengsel eller lavere fengselsstraffer.

Amnesty-lederen trekker også fram O.J. Simpson-saken som et eksempel på at rike og ressurssterke kan slippe unna dødsstraff – bare de har nok penger.

- En annen slagside er at det er slått fast i offentlige granskninger at dersom du har drept en hvit person, er du i større fare for å bli dømt til døden enn hvis du har drept en svart eller en latinamerikansk person.

Videre påpeker Egenæs at oppnevnte dommere ofte handler under press for å få oppklart spesielt bestialske saker, deriblant barnedrap, og derfor forhaster seg med å dømme mennesker til døden.

- Og alle disse tingene sammen, sender uskyldige til dødscellene og til henrettelse.

- Tror du USA etter hvert vil avskaffe dødsstraff?

- Jeg tror det. Vi har sett en veldig positiv utvikling de siste 20 årene i USA. Politikerne bruker praktiseringen av dødsstraff som et demokratisk argument, så man må få en mye sterkere opinion mot dødsstraff.

- Dødsstraff er ikke så inngrodd i USA
Han mener dødsstraff ikke er så inngrodd i den amerikanske kulturen som mange faktisk tror. Et eksempel er at flere delstater innførte en midlertidig stans av henrettelser i kjølvannet av finanskrisen fordi praksisen var så dyr.

- Den siste nasjonale undersøkelsen i USA fra 2008 viser at rundt 60 prosent er for dødsstraff. Men hvis de blir spurt om de fortsatt er for dødsstraff hvis alternativet er livsvarig fengsel, så er det bare 47 prosent som svarer ja.

For 20 år siden var det mellom 85 og 90 prsoent som var for dødsstraff.

I tillegg påpeker Egenæs at mange delstater har den siste tiden enten innført en midlertidig stans av henrettelser eller avskaffet dødsstraff.

- Texas kommer til å være den siste, sannsynligvis, men jeg tror at vi vil se at flere delstater kommer til å gå i retning av avskaffelse.

Kilder: Reuters, Associated Press, Amnesty International.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere