Uskyldig mann satt 35 år i fengsel

Foto: Politi

2000 uskyldige amerikanere har sonet 10.000 år i fengsel, hevder ny rapport.

22.05.12 21:31

Amerikanske forskere har undersøkt hvor mange innsatte som har sonet eller soner en fengselsdom på feilaktig grunnlag i USA.

Rapporten «Exonerations in United States, 1989 – 2012» konkluderer med at 2000 mennesker har blitt urettmessig dømt til fengselsstraff de siste 23 årene.

10.000 år i fengsel
De urettmessige dømte har til sammen sonet 10.000 år i fengsel. Den gjennomsnittlige dommen er på elleve år, ifølge CNN.

- Uansett hvor tragisk det er, så er 2000 urettmessige dømte et lavt tall i et land med 2,3 millioner mennesker i fengsel, lyder rapporten.

Forfatterne sier justismordene skyldes blant annet falsk ed, feilaktig vitneobservasjoner og tjenesteforseelse hos aktoratet.

Frikjent av DNA-bevis
I senere tid har en rekke uskyldig dømte personer i USA blitt frikjent som følge av ny teknologi som DNA-bevis. Organisasjonen Innocence Project har utviklet en database med 289 dokumenterte tilfeller hvor straffedømte har i ettertid blitt frikjent som følge av DNA-bevis.

Et av de mest oppsiktsvekkende tilfellene er saken til James Bain.

Dømt til livsvarig fengsel
Bain er den personen i USA som har sonet lengst dom på feilaktig grunnlag. Han ble som 19-åring i 1974 dømt til livsvarig fengsel for å ha kidnappet og voldtatt en ni år gammel jente i Lake Wales i Florida.

I desember 2009 ble han frikjent som følge av nye DNA-bevis. Da hadde han sonet 35 år i fengsel.

- Bains bilde var ett av fem bilder i en fotooppstilling, og ofret pekte ut Bain som angrepsmannen. Bain ble dømt til livstid i fengsel basert på identifiseringen, ifølge databasen.

- Bain hadde ikke noe strafferegister da han ble arrestert, og insisterte på at han satt hjemme og så på TV med søsteren da forbrytelsen ble begått.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.