Usunn mat kan gi barn psykiske plager

Foto: (Scanpix)

Norsk undersøkelse påviser årsak.

27.08.13 15:16

(SIDE2): Både mors kosthold når hun er gravid og barns første kosthold spiller inn. Babyer som ble født av en usunn mor, har større risiko for adferdsproblemer.

Men også små barn som spiser usunt, øker sjansen for å utvikle angst og depresjon, viser nye funn i den store Mor og barn-undersøkelsen.

Faren er også tilstede for barn som spiser for lite av sunne matvarer.

For barn ble usunn mat definert som for eksempel vafler, sjokolade, pizza og is, mens sunn mat ble definert som blant annet fiskeprodukter, grønnsaker, egg og brød med kjøttpålegg.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Mor- og barnundersøkelsen omfatter 23.000 mødre her til lands. MoBa er en unik studie der Folkehelseinstituttet har rekruttert mer enn 90 000 gravide kvinner i årene 1999-2008. Noen har født flere barn som er med i MoBa, de siste barna ble født i 2009. Over 70 000 fedre har deltatt, skriver instituttet på sine sider

LES MER:

- Kaffe gir lav fødselsvekt
Angst påvirker ikke barnet
Spis fisk og yoghurt

Første gang
- Dette er første gang forskere finner sammenheng mellom mors ernæring i svangerskapet og barn tidlige spisevaner, og økt risiko for atferds- og emosjonelle problemer blant barn, sier Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet, forsker og medforfatter på studien, til fhi.no.

For barn ble adferdsproblemene tydelig i 1,5 års alder og varte frem til fem års alder, skriver FHI.

Studien er justert for faktorer som sosioøkonomisk status og mors psykiske helse.

Barnas symptomer på depresjon, angst og atferdsproblemer ble rapportert ved at mødrene svarte på spørreskjemaer.

Studien er utført av forskere fra Folkehelseinstituttet i samarbeid med forskere fra Deakin University ved universitetet i Melbourne, Australia, og er presentert i Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.