Gå til sidens hovedinnhold

Ut av sykehjem - døde i brann

Alfred Holmen skulle få bli på Nes sykehjem til over påske. Men påskeaften døde 82-åringen under brann i sitt eget hjem.

Verken trygghetsalarm eller hjemmebaserte kommunale tjenester kunne redde livet til 82 år gamle Alfred Holmen fra Skogbygda, skriver Romerikes Blad.

Han ble funnet død i senga av folk fra Nes brannvesen på morgenen påskeaften. Dødsårsak: Kullosforgiftning.

- Var sjanseløs

- Far hadde ingen sjanser til å overleve brannen. Beina sviktet. Det var jo derfor han fikk korttidsplass på sykehjemmet, sier sønnen Arne Holmen.

Han hadde ikke greid å komme seg opp av senga og ut av huset for egen maskin. Hadde han fått bli på sykehjemmet den tida vi var lovet, så hadde far vært i live i dag.

Føler bitterhet

Sønnen og hans søsken Helene, Else-Berit og Anne-Jorun Holmen, føler bitterhet.

De mener å ha fått løfter om at faren skulle få være på Nes sykehjem til over påske og hevder med tyngde at det var uforsvarlig å sende 82-åringen hjem.

- Far sa selv: «Skal jeg himmat for å sitta der og dø nå?» Han var selv innstilt på å være på sykehjemmet. Han var trygg der. De sa han var blitt så sprek. Men det er ikke riktig. Det var en grov feilvurdering. Han greide jo ikke en gang å sette beina under seg, sier de etterlatte til Glåmdalen.

Les flere nyheter på glomdalen.no.

Falt på gulvet

Alfred Holmen fikk korttidsplass på Nes sykehjem torsdag 25. mars. Han skulle få være der til etter påske.

Men allerede tirsdag 30. mars ble familien oppringt med beskjed om at planen var endret. 82-åringen hadde frisknet til og skulle sendes hjem.

Dagen før den fatale brannen var Else-Berit på besøk for å stelle i huset og skifte på senga til faren. 82-åringen skulle ta seg en tur på kjøkkenet med gåstolen, men falt om på gulvet.

Falsk trygghet

- Far trykket på trygghetsalarmen. De hjemmebaserte tjenestene ringte i stedet til Arne og lurte på om ikke han kunne hjelpe faren. Først etter en time kom det to fra hjemmetjenesten. Så mye er altså trygghetsalarmen verd, sier Else-Berit.

- For oss er det for sent nå. Vi får ikke far tilbake. Men det er grunn til å spørre om Helse-Norge er på ville veier når det legges ned sykehjemsplasser over alt. Far var svært dårlig til beins og slet med prostata og veldig hyppig vannlating. Hvis ikke det skulle kvalifisere til sykehjemsopphold, vet ikke jeg, sier Arne.

Roper varsku

Familien Holmen vil ikke å kritisere enkeltpersoner innen helse- og omsorgstjenesten i Nes kommune, men ønsker å rope et varsku i forhold til det de mener er systemsvikt og en systematisk og omfattende sykehjemssanering som nå gjennomføres i flere kommuner.

De synes også at folk i Nes bør få kjennskap til de reduksjoner som foretas innen eldreomsorgen i denne kommunen nå.

- En ting er sikkert: Det er et sjansespill å bli gammel i dette landet, sier Arne Holmen.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad her.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?