*Nettavisen* Nyheter.

Ut med dommeren!

Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Fotballdommer Brage Sandmoen hadde enten en topp dag eller en fiaskodag på Åråsen - alt etter øynene som ser.

26.05.10 10:16

At fotballdømming til tider er ren bingo, fikk vi demonstrert i i kampen mellom Lillestrøm og Odd i går.

Det verste er at Brage Sandmoen fulgte boka til punkt og prikke. I begge straffesituasjonene var det regelbrudd, og Odds keeper bevegde seg en meter ut fra mållinjen.

Problemet er bare at mange andre dommere ville latt alle de tre situasjonene passere.

For spillerne må det være helt uholdbart at de aldri vet om det er regelboka eller praksis som vil gjelde.

Eller for å si det med Brage Sandmoen, når han skal forklare hvorfor han lar straffen Arni Gautur Arason reddet gå om igjen: - Den er klar. Han beveger seg for tidlig ut fra streken. Jeg vet at det sjelden blåses på det, men regler er regler.

Det gode med dommerdramaet på Åråsen er Sandmoens dømming neppe avgjorde kampen. Begge de omdiskuterte straffene gikk i mål, og det ble en til hver. Derfor går det an å diskutere selve regeltolkningen uten å la seg rive med av supporterfølelser.

Etter min mening er hovedproblemet at fotball har for lite detaljerte regler. I golf, for eksempel, er alle tenkelige og utenkelige situasjoner beskrevet. Begynner ballen å trille i et vindkast eller faller ned i et hull fra et gravende dyr, så er det beskrevet. En annen forskjell er at spillerne er sine egne dommere og at det er anerkjent fair play ikke å jukse.

I fotball gjør spillerne hva de kan for å påvirke dommeren til å gjøre feil. Og reglene er omtrentlige. Et illustrerende eksempel er følgende sitat fra regelboken til Norges Fotballforbund:

«For tiden skjer overtredelser ved straffespark ofte, uten at dommerne gjør nødvendige handlinger med det».

Betyr det at det er greit å se gjennom fingrene på en keeper som beveger seg for tidlig ut fra streken, eller betyr det at nå må det strammes inn?

Og hva vil det si «å bevege seg fra mållinjen før sparket er tatt»?

Er det nok med en centimeter, eller er det opp til dagsformen til dommeren?

Hva er «en opplagt scoringssituasjon», «unødig mye kraft» og «elementer av hensikt»?

Eller for å ta Sandmoens slaviske regeltolkning: Reglene sier i klartekst at alt som er frispark utenfor 16 meteren, skal være straffe innenfor. Et tips er å se Rosenborgs Mikke Dorsins måte å skjerme ballen på. Han bruker rumpa først, er to-tre meter unna ballen og skyver motspilleren unna.

Forseelsen ville definitivt gitt frispark ute på banen, men selv ikke Sandmoen ville dømt straffe i situasjonen. Det er ikke uvanlig at praksis overstyrer bokstavtro regeltolkning.

Slik er det i samfunnet ellers også. Noen lover blir sovende. I Norge var samboerskap og homofili forbudt til 1972. Men loven ble ikke håndhevet, og det ville blitt ramaskrik om en overivrig politijurist begynte å tiltale folk etter de glemte paragrafene.

Regler er ikke regler i fotball.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.