Gå til sidens hovedinnhold

Ut med firkantede hus

Hvordan er den unge nordiske arkitekturen? Onsdag fikk sju nordiske arkitektkontorer presentere sine kreative ideer på DogA.

OSLO: NuNordisk RapBattle var en stor suksess i fjor. Tema i år var framtidens arkitektur. Turistsjef Erja Karkkonen fra Finlands ambassade åpnet arrangementet: Begynner arkitekturen i landene på jorden å likne hverandre? Arkitektur og design brukes i omtalen av et land. Er nordisk arkitektur universell?

Da var man i full gang, og unge arkitekter fra fire nordiske land skulle presentere sine ideer og mulighetene til realisering.

Miljøvennlig

Først ut var det norske arkitektkontoret Pushak ved Sissil Gromholt. Hun viste blant annet en holdeplass med trebenker som var bokset inn, så man kunne sitte i ly, og ha sol eller skygge etter forgodtbefinnende.
Tanken var minst mulig energibruk. Husene tilpasses byggestedet, store vinduer gir f.ek.s passiv solenergi. Spiselige omgivelser som frukttrær og bærbusker er et viktig poeng.
Pushak har tidligere i år vunnet arkitektkonkurransen IMAGINE Rommen, hvor
hensikten var å få frem gode referanseprosjekter med lavt energiforbruk, miljøvennlig materialbruk og universell utforming i kombinasjon med god arkitektur.
Prosjektet vil gi ca 200 boliger og vil bli det største boligprosjektet i Groruddalen på mange år.
Det finnes ingen korrekte svar i naturen! erklærte Torkilsson fra finske Playa.
Han viste skissene til et blått/oransje pyramidebygg med "vinger". Playa har blant annet levert utkast til en konkurranse om boligblokk for studenter i Helsinki i fjor. Prosjektet blir realisert neste år.

Spaserende hus

M55 Danmark tok virkelig prisen.

Hensikten er å unngå kostbare boliger ingen har råd til, forklarte danske Øyvind.

Løsningen er å bygge billige "celler", og for eksempel flåter de kan plasseres på. På den måten kan man kolonisere sjøen. Vi oppfordrer folk til å gi land som folk kan bygge på! Husene våre er enkle å bygge, det trengs ingen forkunnskaper. En fin måte å frigjøre land på! Hvis noen sier "Gå vekk fra eiendommen min, kan man svare at "jeg går jo allerede", sa Øyvind.

Cellene kan også settes sammen til større enheter. Walking Houses er en idé for framtiden! Kanskje din neste bolig likner en celle i en bikube?

Samarbeid og brobygging

- Samarbeid er tingen! Danske Mapt viste blant annet sitt opplegg i Ålborg, med arkitekter, designere og ulike skoler jobbet på samme område og lett kunne nå hverandre. Et nettverk der man kan bruke hverandre og skape ideer sammen, er ideelt! Og gjerne globalt. Men det er ikke alltid så lett når man vil gjøre noe nytt.

Det er viktig å skape bro mellom ulike typer arkitektur, og bygge i pakt med naturen, sa Kristjàn Örn Kristjànsson fra Krads på Island/Danmark.

Med sin eksperimentelle stil har Krads blant annet vunnet en konkurranse om et shoppingsenter i Reykjavik. De gjør mye research og samarbeider med lokalbefolkningen. Krads viste også tegninger av Chicago Union Station og Icelandic Art Academy i Herning i Danmark.

Vaffelmetode og bambus

Skal man skape idealistisk eller pragmatisk?

Fantastic Norwaytegner ikke hus ingen kan fordra, men samarbeider med lokalbefolkningen om prosjektene sine. De drar rundt med en rød terrengbil, setter opp telt, deler ut kaffe og vafler og prater.

Det er blitt veldig mange vafler etter hvert! Stokke kunsthall, parkourtårn, Brønnøy kunstbase, Akademipaviljongen (Oslo 2009) er eksempler på kreasjoner fra deres hånd. Neste år skal de dra rundt med NRK og lage ideer for et større publikum.

Finske Avanto fortalte hvordan de hadde løst oppdraget med å lage et krematorium til minne om tsunamien. Å lage noe bare av betong føltes feil, men det vokste mye bambus på stedet. Løsningen ble en kombinasjon av bambus og betong. Folk har også muligheten til å lage noe av bambus og sende det i sjøen. Det betyr mye følelsemessig, mente Avanto, som også presenterte et utrolig utkikkstårn på en klippe på øya Korkeasaari.

Herfra har man en fantastisk utsikt over sjøen og hele Helsinki!

Artig å se hvordan litt mer ukjente arkitektkontor jobber, og høre dem fortelle. Det er ikke så ofte man hører noe fra den kanten, sa islandske Sigridur Eggertidottir, søster av arkitekt Kristjàn Örn Kristjànsson fra Krads.

Morsomt å se hvordan litt mer ukjente kontorer jobber. De er mer eksperimentelle enn de etablerte kontorene, som gjerne er kommersielle, sa arkitektstudent Christian.

Fremtiden? Vinner disse arkitektene fram, blir miljøhensyn viktigere enn før. Og ideen om at hus skal være firkantede og tradisjonelle, går nok over i historien.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner