*Nettavisen* Nyheter.

Ut og opp på ridetur

Foto: Huw William Reynolds

En times skogstur på hesteryggen er vanskeligere enn det ser ut som. Men det er utrolig gøy, og selv nybegynnere kan gjøre det.

06.10.06 09:56

Hesteridning gir både spenning og variasjon i turgåingen. Flere steder i landet tilbys både times-, weekend- og ukesturer på hesteryggen for folk i alle aldre og på alle ridenivå. Les mer om tilbudene som finnes i Norge her.

Stall Moldegaard på Os like sør for Bergen tilbyr Moldegaard Ryttersportklubb drop-in timer på hesteryggen. Her kan både nybegynnere og erfarne ryttere få en skogstur hesteryggen. Nettavisens utsendte tok veien hit lørdag ettermiddag.

Nybegynnere velkommen
Man trenger svært lite rideerfaring for å kunne ri en tur sammen med en guide. Selv kan jeg telle på en hånd hvor mange ganger jeg har ridd i mitt liv, og det er minst fire år siden forrige gang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Huw William Reynolds

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Elisabeth Hægeland

Jeg våget meg ut i galskapen, og hoppet opp på hesten Calming som jeg fikk låne. Ridelærer Nina Berge gav meg en kort oppfriskning i hvordan man holder i tøylene og hvordan beina skal plasseres. Så red vi inn ut skogen alle tre med hver sin hest.

Nina red på Janne fremst i rekken, så kom Huw William Reynolds på Nikita, og jeg bakerst på Calming. Navnet på sistnevnte hest passer perfekt til personligheten, for den var utrolig fredelig.

Utfordrende rolig hest
Til tider var Calming så rolig at den nektet å flytte seg av flekken. Den ville bare spise gress, kusymre og bjørkeblader. Det ble en tålmodighetstest for både meg og de andre i hestefølget.

Jeg fikk beskjed om å bruke alle krefter på å stramme tøylene og sparke så hardt jeg kunne med beina i hestens mage.

- Dra alt du kan! Vær ikke redd for at den får vondt, bare spark alt du har og vær streng med den, ropte Nina. Hun lo godt, men sa at jeg ble flinkere til å være streng etter hvert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Huw William Reynolds

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Huw William Reynolds

Grunnen til at Calming hadde så skrekkelig lyst på mat var nok at vi hadde tatt den ut på tur midt i middagspausen. Den var ikke ferdig å spise da vi dro, men Nina sa at den var mett nok.

God treningsøkt for sinn og kropp
Det ser avslappende ut å sitte på hesteryggen. Men for en nybegynner som meg er det både en stor utfordring og en god treningsøkt i både balanse, koordinasjon, uthold, myndighet og styrke.

Her gjelder det å holde ryggen konstant strak, følge hestens bevegelser, holde balansen, følge hestens bevegelser, holde godt i tøylene, strekke ut bena i riktig posisjon, og hele tiden være på vakt.

Etter en time på hesteryggen fikk jeg en god følelse av mestring. Jeg klarte å holde Calming i gang den siste etappen, og jeg følte at jeg hadde lært noe viktig om hvordan man gir signaler til omverdenen. Det gjelder å være tydelig!

Muskler i lår og bak sa i fra om at en times ridetur var nok denne gangen. Men ridningen gav absolutt mersmak. Dagen etterpå kjente jeg det godt i både lår, bak, mage og rygg. Da var kropp og sinn fylt av både frisk Vestlandsluft og et veldig godt minne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Huw William Reynolds

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Huw William Reynolds

Les mer om Moldegaard Ryttersportklubb og Stall Moldegaard.

Les om rideturer og rideferierferier i Norge:

Hest i Turistnæring

Temaside for turridning og hesteferie

Rideferier i utlandet:

Island og Irland

Europa, Nord- og Sør-Amerika, New Zealand, Asia, Afrika

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag