*Nettavisen* Nyheter.

Utbyttefesten

I serien av halvsannheter fra SVs stortingsgruppe formidlet via Dagbladet har man nå kommet til utbyttefesten. Den kunne betalt 18 000 hjelpepleiere, ifølge avisen. For pengene er sikkert spist opp?

23.10.03 21:37

I går var det skattelettelser for menn, nå utbytteskatten.

SV har fått Finansdepartementet til å gjøre beregninger, og fortolker tallene som fasitsvar i den økonomiske politikken.

Norske aksjonærer i fjor tok ut 42 milliarder kroner, mot 13 milliarder året før.

SVs poeng er at man ville fått inn 4,5 milliarder i skatt hvis regjeringen ikke hadde fjernet utbytteskatten.

Disse tapte skattemilliardene ville angivelig betalt 18 000 hjelpepleiere.

Tja, mon det.

For det første er altså utbyttet tatt fra beskattet overskudd og egenkapital. Selskapene har allerede betalt 28 % skatt for en stor del av utbyttemilliardene. Det kan være snakk om 16 milliarder kroner i betalt skatt – eller 64 000 sykepleiere!

For det andre ville eierne neppe tatt ut 42 milliarder i utbytte i fjor hvis ikke SV og andre politikere hadde truet med å innføre utbytteskatt. Det er faktisk slike trusler som gjør at utbyttet hopper opp og ned. Næringslivet leker ikke, de må tilpasse seg vinglete politikere.

For det tredje er det aller meste av utbyttet allerede tilbake i selskapene i form av ansvarlige lån fra aksjonærene. Man har altså ikke spist opp de 42 milliardene.

Eierne har rett og slett gjort en tilpasning som ikke betyr stort for bedriftene (men som gjør det mulig for eierne å ta ut igjen pengene skattefritt neste gang Stortinget vingler i utbytteskatte-saken).

Det beste SVs stortingsgruppe kunne gjøre er å sørge for politisk enighet om en utbytteskatt som varer noen år, slik at næringslivet slipper å vingle i takt med politikerne

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.