RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Utdanning lønner seg

Sist oppdatert:
Det offentliges utgifter til skole- og studieplasser mer enn oppveies av økte skatteinntekter og reduserte trygdeutgifter, ifølge ny rapport.

Oslo (ANB):Utdanning lønner seg i kroner og øre, både for individet og for samfunnet.

Det viser en nye OECD-rapporten, som i hovedsak tar utgangspunkt i skoleåret 2007-2008.

– God studiefinansiering, gode muligheter for jobb og høyere lønn gjør at det lønner seg å ta utdanning OGSÅ i Norge, selv om lønnsforskjellene her er mindre enn i de fleste andre land, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Økte skatteinntelter
Det offentlige tjener også på at det investeres i utdanning. OECD-rapporten viser at de offentlige utgiftene til skole- og studieplasser mer enn oppveies av økte skatteinntekter og reduserte trygdeytelser i framtiden for dem som tar utdanning.

I lys av finanskrisen oppfordrer nå OECD selv land med budsjettunderskudd til å investere i utdanning, fordi dette vil gi god avkastning på sikt.

Ingen land i OECD bruker mer offentlige penger på utdanning enn Norge, men målt i forhold til vår økonomiske evne (bruttonasjonalprodukt per innbygger) ligger vi likevel lavt.

Ligger bra an
Lønnsstrukturen i Norge betyr at lavt utdannede har relativt høy lønn sammenliknet med andre land i OECD.

Norge ligger godt an når det gjelder antall personer som oppnår kvalifikasjoner på videregående nivå (fagbrev eller studiekompetanse).

Dette skyldes at mange voksne tar fagbrev gjennom praksiskandidatordningen.

Forspranget minker
– Men Norge er avhengig av at de som er unge i dag, tar i bruk evnene sine og fullfører utdanning ut over grunnskolen, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en kommentar til undersøkelsen.

Norges forsprang når det gjelder utdanningsnivå minker. Utdanningsnivået i Norge er høyere enn i gjennomsnittet av OECD-landene, men seks land har relativt sett flere høyt utdannede voksne enn Norge.

Lav vekst
Veksten i andelen høyt utdannede i Norge er lav sammenliknet med de fleste andre land i undersøkelsen. Fra 2003 til 2008 sank andelen av et årskull som begynte i høyere utdanning i Norge fra 76 prosent til 71 prosent. Gjennomsnitt for OECD-landene er 72 prosent.

Antall kandidater som uteksamineres hver år fra høyere utdanning i Norge tilsvarer 42 prosent av et årskull, mens OECD-snittet er 48 prosent.

Kvalitetsreformen
– Studentene i Norge tar flere studiepoeng nå etter kvalitetsreformen, og disse tallene kommer ikke til syne i denne OECD-rapporten. Samtidig ser vi at mange land som vi skal konkurrere med, har minst like høyt utdanningsnivå som oss. Skal Norge henge med i den globale utviklingen, må vi derfor satse på høyere utdanning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere