OSLO (Nettavisen): Utdanningsetaten hadde sendt ut melding til alle Oslo-skolene om forebyggende tiltak knyttet til coronaviruset, og flere rektorer formidlet fredag dette i meldinger til foresatte.

Nettavisens nyhetsstudio: Alt om coronaviruset

«På grunn av at coronaviruset har kommet til Norge, setter vi i gang flere forebyggende tiltak, for å være føre var. Elevene og de ansatte får beskjed om å unngå mye nærkontakt i form av klemmer, håndhilsing og lignende», het det blant annet i meldingen.

Men senere fredag ettermiddag opplyste Utdanningsetaten om at de har snudd 180 grader.

- Vi har i ettermiddag fått et oppdatert råd fra smittevernoverlegen i Oslo kommune. Slik situasjonen er nå, er det likevel ikke behov for å advare mot nærkontakt som klemming og håndhilsing. Vi har sendt beskjed til alle skoler, skriver kommunikasjonsdirektør Trine Synnøve Lie Larsen i en mail til Nettavisen.

Nettavisen har i hele dag forsøkt å få svar på hvem som anbefalte at disse rådene ble sendt ut til alle skolene. Utdanningsetaten viste til byrådet, og byrådet viste tilbake til Utdanningsetaten før denne avklaringen kom klokka 15.

- Skal selvfølgelig trøste

I det første skrivet ble det understreket at elever som trenger trøst selvsagt skal få det.

«Vi skal selvfølgelig trøste elever som trenger det osv, men holder nærkontakt på et minimum», lød det i meldingen.

I tillegg til at elevene ble bedt om å unngå for mye nærkontakt, ble det også varslet styrket renhold på skolene. Videre be foreldre oppfordret til å snakke med barna hjemme om at det er viktig å vaske hendene før de kommer til skolen.

- Husk at elever som er syke skal holdes hjemme, het det blant annet i meldingen.