RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ute av topp-100 lista

UNIVERSITETET I OSLO: UiO faller på QS world university ranking. Her er juridisk fakultet ved UiO som ligger rundt Universitetsplassen langs Karl Johan.
UNIVERSITETET I OSLO: UiO faller på QS world university ranking. Her er juridisk fakultet ved UiO som ligger rundt Universitetsplassen langs Karl Johan. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Universitetet i Oslo er ute av QS topp-100 liste. Det bryr ikke studentene seg om.

QS World University Rankings er en rangering av universiteter som blir publisert av Quacquarelli Symonds.

The Guardian publiserte lista tirsdag. Der kommer Universitet i Oslo best ut i Norge på 101. plass. Universitetet i Bergen går opp én plass til 150. plass. Se hele lista her.

På toppen av lista finner vi Massachusetts Institute of Technology (MIT) og University of Cambridge med Harvard University på en fjerdeplass.

Hverken leder Marianne Andenæs for studentparlamentet ved UiO eller leder Anders Kvernmo i Norsk studentorganisasjon (NSO) bryr seg om at UiO går ned på lista.

- Dårlig verktøy
- 50 prosent av det som avgjør denne rankingen er akademiske rykter og rykter mellom ansatte. Bare 20 prosent belyser forskningspublikasjoner og 20 prosent forholdstallet mellom ansatte og studenter, noe som kan antyde noe om utdanningskvaliteten, sier Andenæs og fortsetter.

STUDENTPARLAMENTET: Marianne Andenæs er leder for studentparlamentet ved Universitetet i Oslo.

- Min hovedtanke er at hvis dette skal være et verktøy for studenter, så er det ikke gitt at denne listen sier så mye om utdanningskvaliteten. Den kan si noe om nivået på forskningen ved universitetet, men heller ikke det gjenspeiler nødvendigvis god utdanningskvalitet.

Hun mener at Nokut sitt studiebarometer (ekstern lenke) har er et langt bedre verktøy for studenter som skal velge studiested. Studiebarometeret reflekterer opplevd studiekvalitet.


NSO-leder Langset sier:

- Vi mener at man ikke skal være så opptatt av slike internasjonale rangeringer. De viser lite av utdanningskvaliteten til institusjonene. Det er en rangering som ganske hensynsløst plasserer ulike universiteter i samme bås.

- Vi er ikke kritiske til å ha en sammenligning av studiesteder, men vi er kritiske til målemetoden fordi den er vanskelig å komme til bunns i, sier han.

Som eksempel sier Kvernmo at man ikke vet hvilke akademikere som har blitt spurt i undersøkelsen, og...

- ...det er jo gjerne slik at man rangerer dem man har vært hos selv.

Kvernmo viser til en nylig avgitt rapport fra NIFU som konkluderer med at norske universiteter kommer dårlig ut i internasjonale rangeringer fordi det er umulig for et studiested i lille Norge å score høyt på internasjonalt omdømme.

- En professor i Peru fører kanskje opp Harvard og Stanford fordi det er de han har hørt mest om. Vi vet ikke engang om han nevner 15 stykker. Rangeringene fanger kanskje opp variasjonene blant de aller største universitetene i USA og Storbritannia, mens norske universiteter vil få eksepsjonelt dårlig score i omdømmeundersøkelsen, forklarte forsker Fredrik Piro, som har laget undersøkelsen, til Dagens Næringsliv tidligere denne måneden.

- Tar det med en klype salt
Også rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo advarer mot å vektlegge denne og andre rangeringer for mye.

- Når det gjelder akkurat denne listen har vi gått opp og ned som en jojo de siste årene. Denne gangen gikk vi ned blant annet på grunn av forholdstallet mellom studenter og forelesere. Det stemmer jo ikke. Det viser hvor dumt det er å forholde seg til disse rangeringene.

- Vi kom på 69. plass på Shanghai-rangeringen som kom for noen uker siden, men jeg sa akkurat det samme om den, sier Ottersen.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere