HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b4273", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "4273"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable('htmlObjectId','picshow_b4273'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.write("karusell_so_body4273");

Nettavisen kunne i helgen fortelle at Ruskenpatruljen i Oslo minst én gang om dagen må ut for å plukke menneskelig avføring etter romfolket.

Problemet har bare økt i omfang det siste året, og kommunen fortviler. Men å sette opp utedoer, det ønsker absolutt ikke byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

- Utedoer tror jeg bare vil bidra til større problemer enn det vi har, og at vi får enda flere tilreisende, sier Berger Røsland.

Tirsdag gikk Arild Knutsen, som er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, ut og sa at det er kommunens ansvar å legge til rette for romfolket ved å bygge toaletter.

LES OGSÅ: Han plukker avføringen til tiggerne
SE OGSÅ: Kommunens skrekkbilder

- Boliger uten hell
Byrådslederen mener det blir helt feil om Oslo kommune skal legge til rette for romfolkets «virksomhet».

- Jeg mener vi ikke skal tilrettelegge for virksomheten. I prinsippet kan det føre til at vi kanskje får problemet mindre neste uke, men da ser man at dette er lov i Oslo og at det tilrettelegges for virksomheten. Da kan problemet bli enda større de neste ukene, advarer han.

I stedet for å tilrettelegge, fjerner Oslo kommune avføring, store mengder med søppel og leire som romfolket har satt opp i byen. Bare så langt i år har kommunen ryddet bort rundt 50 slike leire, mot 70 i hele fjor.

Gjennom årene har kommunen forsøkt også en rekke andre virkemidler overfor romfolket, men uten hell.

- Kommunen hadde et eget sigøynerkontor for 15-20 år siden, og man forsøkte å få barna til å fullføre skolegang og å få dem inn i boliger. Det ble bygget sigøynerboliger flere steder rundt om i Oslo. De fleste er nå blitt revet, for det fungerte egentlig ikke så veldig godt, sier Berger Røsland til Nettavisen.

Han mener kulturen til romfolket gjøre det vanskelig å tilby dem et sted å bo.

- I utgangspunktet er dette et omreisende folk, så å tenke at de skal ha et permanent bosted et sted, er ikke helt enkelt. Man gjorde mange forsøk, men det var ikke så vellykket, sier han.

CARL I. HAGEN: - Romfolket må bøtelegges
LES OGSÅ: - Kan bli det moderne samfunnets jødeforfølgelse

- Attraktivt å reise hit
Berger Røsland påpeker at det ikke er noen enkel løsning på problemet.

- Dette er et komplisert saksfelt. Det er for det første mange mennesker med store, sosiale problemer. Det er mange som lever i betydelig nød og fattigdom. I tillegg er det noen kulturelle aspekter også som er kompliserte i forhold til romfolkets tradisjoner, sier han, og legger til:

- Dette er jo et utslag av store europeiske utfordringer, men det tror jeg ikke løses med en kopp på Karl Johan, sier Berger Røsland.

Byrådslederen mener dessuten at det norske lovverket er alt for liberalt, og at det derfor er attraktivt å komme hit.

- Det som er et ganske alvorlig problem nå er at vi har en veldig liberal lovgivning i forhold til tigging på gaten og på offentlig sted, sier han.

Byrådet i Oslo har derfor foreslått å endre politivedtektene, slik at man får en meldeplikt for dem som ønsker å tigge i hovedstaden ved at man må registrere seg med navn hos politiet før man kan sette fram tiggekoppen. Saken skal avgjøres av bystyret om 14 dager.

- Bakgrunnen for det forslaget er at vi må gjøre Oslo kommune mindre attraktivt for organisert innflytting for å tigge på gaten. Det er jo slik i dag at det i mange europeiske land er forbudt å tigge. Dermed blir Oslo et ganske attraktivt sted å reise til, sier han.

LES OGSÅ: - Jeg frykter at dette vil bli verre utover sommeren

- Må forby tigging
- Men det er jo ikke så koselig at noen gjør fra seg ute der barn leker? Er det ingen umiddelbare tiltak dere ønsker å iverksette?

- Vi gjør jo alt vi kan for å fjerne det, og bruker Ruskenpatruljen og det kommunale apparatet til å fjerne avfall og søppel. Men Oslo kommune kan ikke bestemme hvem som kan komme til byen, så vi må håndtere konsekvenser av den politikken som føres. Det viktigste vi kan gjøre er å ha et apparat som går ute og rydder, sier han.

Berger Røsland påpeker at Oslo kommunen ikke tillater romfolket å sette opp leire, og dermed fjerner dem så fort det lar seg gjøre.

I fjor ryddet kommunen bort mellom 30 og 40 tonn med søppel fra romfolkets leire rundt om i byen, og i år beskrives problemet som enda større.

- Det jeg tror er løsningen på dette er å forsøke å redusere innstrømmingen, og å få ned antall personer som kommer hit, sier han.

Han mener det ble gjort en stor feil da løsgjengerloven ble opphevet i 2006, og at man dermed tillot tigging.

- Jeg mener Stortinget gjorde en stor feil da man opphavet løsgjengerloven. Jeg tror de må kriminalisere tigging igjen, slik det var fram til 2006. For vi lever i en internasjonal verden, og de som tar med mennesker for å tigge på gaten, drar dit det er lovmessig lettest, og det er for tiden i Oslo. Det er vi nødt til å reversere, sier Berger Røsland.

- Er ikke flyktninger
Han sier problemene med søppel og avføring fra romfolket, har økt i omfang siden løsgjengerloven ble opphevet.

- Jeg opplever at problemene har blitt større og større etter at løsgjengerloven ble opphevet. Da ble Oslo en av de mest liberale byene i Europa på dette området. Og det er en utvikling vi i byrådet ikke har så mange andre virkemidler for enn den meldeplikten som vi har foreslått, sier Berger Røsland.

Han vektlegger også til at romfolket ikke er flyktninger.

- Dette er jo ikke flyktninger, og det er ikke asylsøkere. De kommer enten på Schengen-inngang eller på turistvisum, og de har ikke noe beskyttelsesbehov, påpeker byrådslederen, og legger til:

- Etter mitt syn bør det ikke være en menneskerett å dra til Oslo, bo i et telt og tigge på Karl Johan. Så vi trenger å stramme inn i forhold til dette, sier han.