- Dette er fullstendig krise på alle måter, det er så vilt, sier Morten Guldvik til Avisa Oslo torsdag ettermiddag, kort tid etter at regjeringen varslet skjerpede regionale tiltak mot koronasmitten og omikron-varianten blant annet i Oslo.

Les også: Innfører strenge tiltak i 23 kommuner og skjerpede anbefalinger nasjonalt

Guldvik er daglig leder i Skagstindgruppen, en stor utelivsaktør i Oslo. 1. mars i år åpnet de dørene til Telegrafen i Kongens gate. Der har de sju arrangementslokaler, fem barer og tre spillsoner.

Driver elleve utesteder

Skagstindgruppen driver i dag elleve utesteder i Oslo. Guldvik sier han er oppgitt over at de nå har sju timer på seg til å legge om driften. Fra midnatt gjelder de nye forskriftene.

På spørsmål om hva de taper på de skjerpede tiltakene, svarer Guldvik dette overfor Avisa Oslo:

- Det er vanskelig å si, men bare i dag har vi hatt avlysninger for én million kroner. Vi går nå inn i de tre beste ukene i hele året. Så dette som kom i dag, den var hard. Hva med nødhjelp til en bransje som virkelig trenger det? sier han.

- I realiteten nedstengning

Også på Romerike reagerer utelivsbransjen.

- Jeg blir usikker på tankegangen til regjeringen. Jeg blir også overrasket fordi at det er ikke mer enn et par dager siden det ble sagt at det å stenge ned ikke var et tema. Det som i realiteten skjer i vår bransje nå, er nedstengning. Det er ordentlig leit, men for oss så blir det nå permitteringer i massevis, sier leder for utestedet Gevir i Lillestrøm, Rune Christensen, til Romerikes Blad.

Han sier at utesteder har litt over 100 sitteplasser, men kan ha rundt 400 gjester innom på en vanlig lørdag. De nye kravene sier blant annet at alle gjester skal ha sitteplasser når det serveres alkohol. Det er videre antallsbegrensninger for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser med inntil 600 (i kohorter på 200).

Byrådet etterlyser statlig hjelp

Byrådet i Oslo ber nå om en statlig kompensasjonsordning etter nye koronatiltak.

- Mange er på kanten av stupet, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Det er blant annet innført tiltak rettet mot utelivsbransjen og kulturlivet, som får antallsbegrensninger.

- Vi legger til grunn at alle kostnader knyttet til koronapandemien blir kompensert fullt ut. For næringsliv, kulturliv, kollektivtransport og så videre er det viktig at denne kompensasjonen kommer fort, sier Johansen.