Utelivstopp dømt for utpressing

Presset en nattklubbsgjest for penger som straff for påståtte voldtektstrusler mot en servitør.

19.01.08 23:26

(iBergen.no) Den 34-årige utelivskongen ble involvert da en kvinnelig ansatt på en av Bergen nattklubber fortalte en dørvakt om en ubehagelig gjest.

Ringte på om natten
Ifølge kvinnen hadde gjesten kommet med antydninger om at han ville voldta henne og henviste til filmen «Ciderhusreglene». Dørvakten viderefortalte historien til 34-åringen, som straks tok affære.

Midt på natten oppsøkte han gjesten hjemme og forlangte å få komme inn. Vettskremt turde ikke mannen å åpne døren, selv om utelivstoppen truet med å ringe på til naboene hans og fortelle dem om hendelsen på nattklubben.

Den tidligere straffedømte 34-åringen må nå belage seg på ubetinget fengsel i 45 dager, etter å ah blitt dømt for utpressing.

- Han ser dommen som grunnleggende uriktig, og vil anke den til lagmannsretten. Han mener det er uakseptabelt at kvinnelige unge ansatte i utelivsbransjen skal måtte finne seg i voldtektstrusler som i dette tilfellet satte henne i en gråtende sjokktilstand, sier mannens advokat John Christian Elden.

- Han har ikke krevet gjesten for penger på vegne av jenta. I likhet med hva trusselmannen selv forklarte i retten, var det mannens eget forslag at de skulle komme til en løsning som gjorde at han slapp å gå videre med saken mot seg. I den sammenheng foreslo klienten min at han gjorde opp overfor jenta med et klart unnskyldningsbrev og ga henne en økonomisk kompensasjon, forklarer advokaten videre.

Forlangte penger og beklagelse
Ifølge dommen ble fornermede instruert til å betale 34-åringen 12.000 kroner som økonomisk tap for servitøren som nå måtte sykemelde seg som følge av hans voldtektstrusler. Pengene skulle leveres neste dag ved nattklubben i en konvolutt sammen med et brev til kvinnen der han beklaget oppførselen sin.

Samme natt og dagen etter sendte 34-åringen tekstmeldinger til mannen og påminnet ham avtalen. Men istedet for å betale pengene, gikk han til politiet som øyeblikkelig utstyrte ham med voldsalarm og sendte ham hjem med politieskorte.

- Nå må jeg finne deg
Da tidsfristen for leveringen av konvolutten var gått ut, sendte 34-åringen nok en tekstmelding.

«(...) Det du har gjort er så ekkelt og uakseptabelt at du burde forstå bedre enn å oppføre deg som en struts. Å stikke hodet i sanden er ingen løsning. Jeg blir bare irritert da og det var ikke nødvendig. (...) Nå må jeg finne deg slik at vi kan enes om en ny løsning. Du kunne spart meg det bryet. Jeg må ha meg en prat med noen av kundene dine og naboene dine også. Sikkert greit for de å være orientert om hvilke tanker du har om dine kvinnelige medmennesker.» var budskapet fra utelivstoppen.

- Kan ikke legitimeres
Under rettssaken forklarte 34-åringen seg samsvarende med gjesten, men erkjente ikke straffskyld for utpressing. Retten mente imidlertid at det var all grunn til å karakterisere oppførselen hans som truende. Den kunne heller ikke se at han hadde et rettmessig krav på de 12.000 kronene han krevde, og slo hardt ned på hans borgervern-metoder.

«(...) Det forsøk på privat rettshåndheving som tiltalte har utvist, må reageres strengt på. Retten anser det som svært lite samfunnstjenlig og -ønskelig at privatpersoner egenhendig skal involvere seg med, herunder ordne opp i, andres eventuelle utilbørlige oppførsel eller antatte straffbare forhold.» skriver Bergen tingrett i dommen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.