*Nettavisen* Nyheter.

Utelukker ikke al-Qaida medvirkning

Foto: Alexei Nikolsky (AP/Scanpix)

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov utelukker ikke at al-Qaida kan ha medvirket til mandagens terrorbomber mot T-banen i Moskva.

30.03.10 11:00

Tirsdag morgen var dødstallet oppjustert til 39 drepte etter at to kvinnelige selvmordsbombere sprengte seg i lufta i morgenrushet mandag. Ifølge nyhetsbyrået AP er fem fortsatt kritisk skadet av de 71 som ble sendt til sykehus etter angrepet i morgenrushet mandag.

Den første eksplosjonen skjedde like før klokka 8 på Lubjanka-stasjonen i sentrum av Moskva. 40 minutter senere smalt det på et tog på Park Kulturij-stasjonen. Begge stasjonene var tettpakket av folk på vei til jobb.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB tror at to selvmordsbomberne trolig kom fra Kaukasus, men har ennå ikke gått ut med identiteten deres.

- Vi vet alle at terroristene har forskanset seg i det såkalte ingenmannslandet på grensa mellom Afghanistan og Pakistan, sier Lavrov.

- Vi vet at mange i dette området aktivt planlegger angrep, ikke bare i Afghanistan, men også i andre land. Noen ganger leder sporene til Kaukasus, sier Lavrov.

Russland sørger

Tirsdag har den offisielle sørgedagen begynt med at flag henger på halv stang på alle offentlige bygg. T-banen hadde også fått et betydelig tilfang av bevæpnet politi dagen etter terrorangrepet.

Dette er det verste terroranslaget mot den russiske hovedstaden på mange år. Angrepet skaper frykt for at den ustabile situasjonen i Nord-Kaukasus igjen skal ramme sivile i form av dødelige aksjoner mot russiske byer.

Den kan også føre til ny hatsk stemning mot muslimer og sentralasiater i Moskva, delvis pisket opp av myndighetene som har interesse av å avlede oppmerksomheten fra sosiale og økonomiske problemer etter finanskrisen, melder NTB.

Statsminister Vladimir Putin var mandag kveld på besøk hos skadde på Botkinskaya sykehus i Moskva, melder Reuters.

Han kalte terrorangrepet «en forbrytelse som er forferdelig i dens konsekvens og avskyelige i måten den er begått på».

- Jeg er overbevist om at våre politimyndigheter vil gjøre alle anstrengelser for å spore opp og straffe disse kriminelle. Terroristene vil bli ødelagt, poengterte Putin.

Hyller terroristene

På et nettsted har al-Qaida-sympatisører åpnet en egen gratulasjonsside til ære for tsjetsjenske opprørere som «har begynt å grave den mørke tunnelen i frafalne land». På siden står det også at de «håper Gud aksepterer de to kvinnene som martyrer.» Det skriver VG Nett.

Nyhetsbyrået AP har snakket med lederen av det uavhengige Moskva-baserte Instituttet for religion og politikk, Alexander Ignatenko. Han forteller at militante islamister i Kaukasus ofte rekrutterer kvinner som har opplevd at slektningene deres er drept av russiske sikkerhetstjenester.

Radikale islamister har etablert seg over hele Kaukasus-regionen og deler av Russland. Militante i Kaukasus har erklært etableringen av en islamsk stat som sitt øverste mål.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.