Utelukker ikke at IS-medlem er i Norge - dette vet vi om ham

NORGE I BEREDSKAP: IS-medlemmet Mutar Muthanne Majid er etterlyst i Sverige og mistenkt for å stå bak planlegging av terror i Europa. Sverige har høynet trusselnivået på grunn at Majid, og Norge er i høyere beredskap. Alle politidistriktene i Norge skal være varslet om IS-medlemmet.

NORGE I BEREDSKAP: IS-medlemmet Mutar Muthanne Majid er etterlyst i Sverige og mistenkt for å stå bak planlegging av terror i Europa. Sverige har høynet trusselnivået på grunn at Majid, og Norge er i høyere beredskap. Alle politidistriktene i Norge skal være varslet om IS-medlemmet.

Trolig er dette Sveriges mest ettersøkte person i øyeblikket. Ifølge svenske medier skal han ha vært med å planlegge terrorangrep i Europa.

19.11.15 13:52

Tidligere i dag ble det kjent at alle politidistrikt i Norge er blitt varslet om at IS-medlemmet Mutar Muthanna Majid et etterlyst i Sverige.

Den beryktede terrororganisasjonen har i sitt siste propagandamagasin laget flere artikler om angrep de har stått bak den siste tiden.

Ifølge NRK utelukker ikke norske myndigheter at mannen kan befinne seg i Norge, og Politidirektoratet (POD) uttalte følgende til Nettavisen tidligere i dag:

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Säpo i Sverige nekter å si noe om IS-medlemmet som kan befinne seg i Norge. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

Skal ha planlagt terror i Europa

– Politiet i Sverige har sendt ut en etterlysning av en person, denne etterlysningen er gått ut til norsk politi. Dette ble iverksatt for at politiet i Norge skulle være oppmerksom på ham. Meldingen er sendt ut til alle distriktene. sa pressevakt i POD Vemund Aabø til Nettavisen.

Svenske Nyheter24, og andre svenske medier har samlet informasjon om Majid - dette skriver de om den beryktede og ettersøkte mannen:

  • En etterlysning er gått ut til politidistrikt i hele Sverige, med navn og bilde av Majid.
  • Mannen skal være rundt 25 år og IS-medlem. Han skal ha fått kamptrening i Syria.
  • Majid er mistenkt for å ha forberedt terrorhandlinger i Europa, skriver Expressen. Säpo, svensk sikkerhetspoliti, bekreftet på en pressekonferanse onsdag.
  • IS-medlemmet skal ha reist til fra Syria eller Irak, via Tyskland til Sverige.
  • Svenske myndigheter tror han kan befinne seg i Sverige, men norske myndigheter utelukker ikke at han kan være i Norge.
  • Onsdag høynet Säpo trusselnivået fra tre til fire, av fem. Trusselnivå fire betyr at det er ansett som «høy risiko» for at noen har mål og evner til å utføre terrorangrep.
  • Ifølge SVT skal Majid ha irakisk bakgrunn, men også ha en «tilknytning» til Sverige.
  • Ifølge Aftonbladet har politiet i Sverige ekstra sikring, såkalt objektsikring, av flere plasser og bygg med symbolverdi. Dette skjedde etter at trusselnivået ble høynet.
  • Sannsynligheten for terroranslag har ifølge den svenske avisen aldri vært høyere enn den er nå.

Beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Her i Norge er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) foreslått ekstra bevilgninger på 145 millioner kroner i det foreslåtte budsjettet for 2016.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte nylig til Nettavisen at det er en utfordring med muslimske ekstremister. Det var også en tydelig preget Solberg som i går uttalte seg om at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal være drept av IS.

Tidligere denne uken ble det kjent at PST og politiet har iverksatt deler av terrorplannettverket. I en pressemelding torsdag uttaler POD følgende:

- Det viktigste vi nå kan gjøre er å skaffe oss best mulige oversikt over situasjonen internasjonalt og nasjonalt. Vi har derfor intensivert etteretningssamarbeidet mellom politiet og PST, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad.

Säpo har ikke ønsket å kommentere saken overfor Nettavisen, PST har ikke svart på våre henvendelser i sakens anledning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.