RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utelukker ikke at IS-medlem er i Norge - dette vet vi om ham


NORGE I BEREDSKAP: IS-medlemmet Mutar Muthanne Majid er etterlyst i Sverige og mistenkt for å stå bak planlegging av terror i Europa. Sverige har høynet trusselnivået på grunn at Majid, og Norge er i høyere beredskap. Alle politidistriktene i Norge skal være varslet om IS-medlemmet.
NORGE I BEREDSKAP: IS-medlemmet Mutar Muthanne Majid er etterlyst i Sverige og mistenkt for å stå bak planlegging av terror i Europa. Sverige har høynet trusselnivået på grunn at Majid, og Norge er i høyere beredskap. Alle politidistriktene i Norge skal være varslet om IS-medlemmet.
Sist oppdatert:
Trolig er dette Sveriges mest ettersøkte person i øyeblikket. Ifølge svenske medier skal han ha vært med å planlegge terrorangrep i Europa.

Tidligere i dag ble det kjent at alle politidistrikt i Norge er blitt varslet om at IS-medlemmet Mutar Muthanna Majid et etterlyst i Sverige.

Den beryktede terrororganisasjonen har i sitt siste propagandamagasin laget flere artikler om angrep de har stått bak den siste tiden.

Ifølge NRK utelukker ikke norske myndigheter at mannen kan befinne seg i Norge, og Politidirektoratet (POD) uttalte følgende til Nettavisen tidligere i dag:

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Säpo i Sverige nekter å si noe om IS-medlemmet som kan befinne seg i Norge.

Skal ha planlagt terror i Europa

– Politiet i Sverige har sendt ut en etterlysning av en person, denne etterlysningen er gått ut til norsk politi. Dette ble iverksatt for at politiet i Norge skulle være oppmerksom på ham. Meldingen er sendt ut til alle distriktene. sa pressevakt i POD Vemund Aabø til Nettavisen.

Svenske Nyheter24, og andre svenske medier har samlet informasjon om Majid - dette skriver de om den beryktede og ettersøkte mannen:

  • En etterlysning er gått ut til politidistrikt i hele Sverige, med navn og bilde av Majid.
  • Mannen skal være rundt 25 år og IS-medlem. Han skal ha fått kamptrening i Syria.
  • Majid er mistenkt for å ha forberedt terrorhandlinger i Europa, skriver Expressen. Säpo, svensk sikkerhetspoliti, bekreftet på en pressekonferanse onsdag.
  • IS-medlemmet skal ha reist til fra Syria eller Irak, via Tyskland til Sverige.
  • Svenske myndigheter tror han kan befinne seg i Sverige, men norske myndigheter utelukker ikke at han kan være i Norge.
  • Onsdag høynet Säpo trusselnivået fra tre til fire, av fem. Trusselnivå fire betyr at det er ansett som «høy risiko» for at noen har mål og evner til å utføre terrorangrep.
  • Ifølge SVT skal Majid ha irakisk bakgrunn, men også ha en «tilknytning» til Sverige.
  • Ifølge Aftonbladet har politiet i Sverige ekstra sikring, såkalt objektsikring, av flere plasser og bygg med symbolverdi. Dette skjedde etter at trusselnivået ble høynet.
  • Sannsynligheten for terroranslag har ifølge den svenske avisen aldri vært høyere enn den er nå.

Beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet.

Her i Norge er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) foreslått ekstra bevilgninger på 145 millioner kroner i det foreslåtte budsjettet for 2016.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte nylig til Nettavisen at det er en utfordring med muslimske ekstremister. Det var også en tydelig preget Solberg som i går uttalte seg om at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal være drept av IS.

Tidligere denne uken ble det kjent at PST og politiet har iverksatt deler av terrorplannettverket. I en pressemelding torsdag uttaler POD følgende:

- Det viktigste vi nå kan gjøre er å skaffe oss best mulige oversikt over situasjonen internasjonalt og nasjonalt. Vi har derfor intensivert etteretningssamarbeidet mellom politiet og PST, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad.

Säpo har ikke ønsket å kommentere saken overfor Nettavisen, PST har ikke svart på våre henvendelser i sakens anledning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere