RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utelukket at tysk pant fjernes

Sist oppdatert:
Til tross for økende bruk av gjenbruksemballasje og demonstrasjoner fra arbeidere på boksfabrikker: Sentrale krefter i Tyskland utelukker at bokspanten blir fjernet. Det er godt nytt for Tomra
Bråket om tysk pant fortsetter. I går gikk tusenvis i Berling i demonstrasjon mot panten på bokser og engangsflasker. Det er primært arbeidere ved fabrikker som lager bokser som er opprørt over at arbeidsplassene deres står i fare.

Dessuten har pantemotstanderne begynt å viser til at panten, som ble innført fra 1. oktober, har økt andelen gjenbrukbar emballasje så mye at panten muligens kan fjernes igjen.

Etter dagens lovverk ble panten innført fordi andelen gjenbruksemballasje falt under 72 prosent.

Men sentrale aktører avviser kontant at dette kan danne grunnlag for å fjerne panten, i alle fall på kort sikt.

Organisasjonen Deutsche Umwelthilfe anslår nå at gjenbruksandelen for hele 2003 blir 60 til 61 prosent, etter en vedi på 60,3 prosent i november.

Dette er basert på månedlige målinger kalt ConsumerScan fra firmaet GfK.

- Med det er altå håp ute for engangs-lobbyens om å nå 72 prosent gjenbruksandel i år eller neste år, og dermed starte prosessen med å oppheve panten, sier adm. direktør Jürgen Resch i organisasjonen Deutsche Umwelthilfe.

Det tyske miljøverndepartementet har også gjort det klart at de offisielle tallene for 2003 først vil foreligge våren 2005. Dersom andelen ikke overstiger 72 prosent neste år heller, slik Deutsche Umwelthilfe mener, vil første mulige beslutning om panteoppheving, etter dagens lovverk, bli våren 2007.

Den tyske miljøvernministeren Jürgen Trittin har i høst forsøkt å få innført et nytt lovverk som vil gi et mer solid grunnlag for å beholde panten, men dette arbeidet har foreløpig kjørt seg fast i den politiske prosessen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere