Onsdag kveld gikk Espen Andersen Bråthen til angrep med pil og bue i Kongsberg. Angrepene startet inne i Coop Extra-butikken i Myntgata før gjerningsmannen beveget seg videre mot Hyttegata. Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet. Bråthen brukte pil og bue, samt andre våpen.

Allerede torsdag kveld publiserte en utenlandsk avis navn og bilde av det som skal være et av ofrene fra tragedien. Ingen norske medier har så langt publisert noe informasjon om de drepte eller skadde, utover at en politimann utenfor tjeneste ble skutt i skulderen med pil og bue. Dette er informasjon politiet selv har gått ut med. Norske aviser har ikke for vane å gå ut med navn før pårørende og politiet frigir det.

Les også: Kongsberg-siktede varetektsfengslet i fire uker


Klokka 12.45 fredag er navnene på de drepte ennå ikke frigitt.

– Vær varsom-plakaten gjelder bare i Norge. Det er ulike tradisjoner i ulike land når det gjelder identifisering av både ofre og gjerningsmenn, sier Trygve Aas Olsen til Nettavisen. Han er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk og ekspert på presseetikk.

Ifølge ham er det i mange land vanlig at man publiserer informasjon om ofre med en gang man er sikre på at informasjonen stemmer.

– Norge er et av få land i verden med en egen etisk standard som gjelder for hele pressen. I USA ville de sett på noe slikt som en trussel mot ytringsfriheten, sier Olsen.

Når en utenlandsk nettavis publiserer informasjon om personen som skal være drept i Kongsberg er denne like tilgjengelig for lokalsamfunnet i Kongsberg som for lesere i resten av verden.

– Det er mye som er tilgjengelig på internett som er i strid med både Vær varsom-plakaten og norsk lovverk. Det er umulig å beskytte seg mot slikt. Det er sikkert mulig å finne spekulasjoner rundt hvem som er drept på norske nettsider også, publisert av folk som ikke er underlagt Vær varsom-plakaten. Det er ikke ulovlig å offentliggjøre dette navnet, kommenterer Olsen.

Ifølge Olsen er det en uskreven regel i norsk presse at man ikke publiserer navn på drapsofre før disse blir sluppet av politiet.

– Det viktigste i slike saker er at pressen ikke går ut med navn før de pårørende er informert. Rent juridisk er det ingenting som hindrer pressen å offentliggjøre navnene nå, sier Olsen.

Rådmann i Kongsberg Wenche Grinderud sitter i kommunens kriseledelse. Hun var ikke klar over at navn på ofre er offentliggjort.

– Det får stå for den avisens regning, kommenterer Grinderud.