Den finske TV-reporteren Lucas Dahlström fra TV-selskapet Yle fikk det aller siste spørsmålet under den historiske pressekonferansen onsdag ettermiddag, da Socialdemokraternas leder Magdalena Andersson måtte kunngjøre at hun likevel ikke blir Sveriges første kvinnelige statsminister – i hvert fall ikke helt ennå.
- Unnskyld meg, en utenlandsk reporter, hvem leder Sverige akkurat nå, hvem er statsminister? spurte Dahlström.
Spørsmålet utløste latterbølge i hele pressekorpset, skriver Aftonbladet. Andersson måtte også le og trekke på smilebåndet da hun besvarte spørsmålet.
- Jeg hadde jo ikke tiltrådt som statsminister. Det er fortsatt Stefan Löfven som er statsminister i en overgangsregjering, svarte Andersson.
Dahlström beskriver onsdagen som en absurd og dramatisk dag i svensk politikk.
- Jeg synes hun svarte godt på spørsmålet, sier Dahlström til Nettavisen.
- Hun sa at det nå var Stefan Löfven som styrte landet. Om det ikke var en kaotisk dag, så var det i hvert fall en veldig dramatisk dag i svensk politikk. For en utenlandsk journalist var det vanskelig å forstå alt sammen. Jeg synes at spørsmålet mitt var helt oppriktig, ettersom hun plutselig gikk av som landets leder, sier Dahlström.
Les også: Trekker seg etter bybane-thriller i Bergen: Flertallet gikk for tunnel
- Folk begynte nesten å le
- Var det flere på pressekonferansen som lurte på det samme?
- Ja, det fikk jeg inntrykk av. Det var en ganske avslappet stemming. Og da Magdalena Andersson sa at hun kommer til å gå av før hun hadde tiltrådt, begynte folk nesten å le fordi det var en såpass absurd dag, sier Dahlström.
- Dette har på mange måter vært en historisk dag i Sverige. Magdalena Andersson skulle bryte gjennom glasstaket og bli Sveriges første kvinnelige statsminister, men så plutselig måtte hun gå av, sier han.
Håper på et raskt comeback
Andersson håper på et raskt comeback som Sveriges første kvinnelige statsminister. Onsdag måtte hun trekke seg få timer etter at hun ble utnevnt.
- Jeg har full forståelse for at dette framstår som veldig rotete, sa Andersson da hun sent onsdag ettermiddag møtte pressen.
Bakgrunnen for den dramatiske avgangen var at Socialdemokraternas koalisjonspartner Miljöpartiet forlot mindretallsregjeringen. Det skjedde kort tid etter at Riksdagen stemte ned den nye regjeringens budsjett – samme dag som Andersson ble godkjent som ny statsminister.
Les også: Erna Solberg hudfletter sylfersk statsråd: - Setter Norges rykte på spill
Fakta om Magdalena Andersson
* Eva Magdalena Andersson er født 23. januar 1967 i Uppsala.
* Sosialdemokrat og Sveriges finansminister siden høsten 2014.
* Ble 4. november valgt som ny partileder på Socialdemokraternas landsmøte etter Stefan Löfven.
* Ble godkjent som Sveriges første kvinnelige statsminister i en avstemning i Riksdagen onsdag, etter at Löfven 10. november leverte sin avskjedssøknad.
* Bare timer senere leverte hun sin avskjedssøknad etter at Miljöpartiet trakk seg fra koalisjonsregjeringen.
* Utdannet økonom ved Handelshögskolan i Stockholm.
* Har vært statssekretær i finansdepartementet, rådgiver for tidligere partileder Mona Sahlin, direktør i Skatteverket og styrerepresentant i den sosialdemokratiske tankesmia Policy Network.
* I 2021 tiltrådte hun som leder for det rådgivende organet til Det internasjonale pengefondet (IMF), som første kvinne noensinne.
* Gift med professor Richard Friberg ved Handelshögskolan i Stockholm. De har to barn sammen.
* Som ung var hun svømmer på elitenivå.
Kilde: Wikipedia/NTB
I stedet godkjente Riksdagen budsjettforslaget fra opposisjonspartiene Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD).
Miljöpartiet gjorde det klart at de ikke vil ikke styre videre på et budsjett framforhandlet med Sverigedemokraterna og forlot derfor regjeringskoalisjonen.
- Vi må kunne se velgerne våre i øynene og kjenne stolthet over den politikken som blir ført, sa Miljöpartiets talsperson Märta Stenevi i en kommentar.
Konstitusjonell praksis
Andersson opplyste deretter at hun hadde bedt Riksdagens leder, talmannen, om å frita henne fra oppgaven som statsminister.
- I henhold til konstitusjonell praksis så bør en koalisjonsregjering gå av når ett av partiene forlater den, sa hun.
- Jeg vil ikke lede en regjering som det stilles spørsmål ved legitimiteten til, la Andersson til.
Les også: Felt av gammel kvinnehistorie: Nå reagerer Jenny Klinge kraftig
Godkjent
Talmannen Andreas Norlén opplyste kort tid etter at han hadde mottatt og godkjent Anderssons avskjedssøknad.
Planen var at Anderssons regjering formelt skulle tiltre fredag. Norlén skal nå kontakte partilederne for å diskutere situasjonen og har varslet en orientering om veien videre torsdag.
Inntil en slik regjering ser dagens lys, vil tidligere statsminister Stefan Löfven fungere som midlertidig statsminister.
Satser på comeback
Andersson understreker at hun satser på et raskt comeback, men da som statsminister i en sosialdemokratisk mindretallsregjering.
- Jeg er fortsatt villig til å bli statsminister, men i en sosialdemokratisk ettpartiregjering, sier hun.
Både Miljöpartiet og Centerpartiet har gjort det klart at de vil stemme for en slik regjering, og det samme vil Vänsterpartiet.
- Avtalen med Miljöpartiet og Socialdemokraterna gjelder fortsatt, skriver Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar på Facebook.
Støre tror på løsning
- Jeg er trygg på at Sverige finner en løsning på den parlamentariske situasjonen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar til den dramatiske utviklingen i svensk politikk.
Støre kjenner Andersson godt og snakket med henne samme dag som hun ble valgt som ny partileder for Aps svenske søsterparti.
- Dette er en situasjon som både er parlamentarisk, og som handler om innretning på budsjettet. Hun har vært finansminister og kan det budsjettet. Hun vil gjøre sin vurdering av muligheten for å ta Sverige trygt gjennom månedene fram til valget neste høst, sier Støre til NTB.
Knapp margin
Da Anderssons onsdag ble godkjent som Sveriges 34. statsminister var det med knappest mulig margin. Det skjedde etter at Vänsterpartiet kvelden før gikk med på å gi passiv støtte til henne i bytte mot at minstepensjonen ble økt med 1.000 kroner i måneden.
Gleden skulle imidlertid bli kortvarig. Centerpartiets leder Annie Lööf kritiserte Andersson for å ha gitt Vänsterpartiet for mye innflytelse og nektet derfor å støtte hennes forslag til statsbudsjett.
Krass kritikk
Miljöpartiet reagerte sterkt på Centerpartiets beslutning.
- Centerpartiet har valgt å slippe fra et budsjett framforhandlet med Sverigedemokraterna, som skaper ulikheter mellom folk, som slakter miljøbudsjettet og øker utslippene, sier Stenevi.
- Vi har et enstemmig parti bak oss i synet på at vi ikke kan sitte i en regjering som tvinges til å gjennomføre et budsjett som SD har forhandlet fram, sier hun.