RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utenlandsk media sperrer øynene opp over norsk tiggerforbud

I UTENLANDSK MEDIA: Regjeringen sendte i januar forslag om et nasjonalt forbud mot organisert tigging, alternativt generell tigging, ut på høring. Nå har debatten rundt et norsk tiggerforbud nådd utlandet.
I UTENLANDSK MEDIA: Regjeringen sendte i januar forslag om et nasjonalt forbud mot organisert tigging, alternativt generell tigging, ut på høring. Nå har debatten rundt et norsk tiggerforbud nådd utlandet. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Og Norge har fått «ny justisminister».

Nyheten om regjeringens lovforslag om et nasjonalt tiggeforbud har nå også nådd utlandet. Under overskriften «Norge planlegger å FENGSLE folk som tilbyr mat, penger eller husly til hjemløse med nye lover som også gjør tigging ulovlig», omtaler den britiske avisen Daily Mail det omdiskuterte lovforslaget som nå er ute på høring.

Les også: Forby organisert tigging, men hjelp tiggerne

TIGGERFORBUD: Daily Mail slår nyheten om et mulig norsk tiggerforbud stort opp.

Omtales som justisminister

I artikkelen, hvor statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) er omtalt som Norges justisminister, skriver de at Norge nå har kommet med et lovforslag som skal gjøre det ulovlig å hjelpe folk som tigger på gaten.

Nyheten er også omtalt i Huffington Post,Al Jazeera og Russia Today.

Al Jazeera har overskriften «Forbyr tigging i superrike Norge», og har intervjuet Margel Nikoleta som sitter med en tiggerkopp i Arendal, som var første kommune i Norge som innførte tiggerforbud. 

Reagerer forskjellig

I kommentarfeltene reagerer folk forskjellig på det norske lovforslaget.

«Hvis folk trenger hjelp er det nok av steder de kan gå: familie, venner, naboer, kirker, offentlige etater.

JUSTISMINISTER: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) blir omtalt som justisminister.

Folk som tigger på gaten bruker sannsynligvis ikke penger på mat uansett. Jeg skulle ønske vi hadde denne loven i USA», skriver en leser i Daily Mails kommentarfelt.

«Jeg tror mange nordmenn vil være stolte over å bryte denne loven og gå i fengsel for det. Ikke alle tiggere tilhører et «tiggernettverk», og de fleste som gjør det er fattige. Det er ulike årsaker til tigging. Ingen kan forby en person å hjelpe en annen som trenger hjelp», skriver en annen.

«Hvor inhuman, hvor kriminell, hvor umoralsk, hvor ond, hvor ufølsom, hvor arrogant, hvor egoistisk kan du bli. Å forby fattigdom når de skulle fjernet den», skriver en annen, i kommentarfeltet til Russia Today. 

«Tigging er big business som drives av skjulte nettverk over hele verden. Det er synd for de som virkelig er fattige», skriver en. 

Fakta: Tiggerforbud

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005.

* Den rødgrønne regjeringen avviste i 2013 å gjeninnføre et forbud. I stedet ble politiloven endret slik at kommunene i sine politivedtekter kan sette vilkår for pengeinnsamling og gi politiet myndighet til å pålegge meldeplikt og lage et register over pengeinnsamlere.

* I april 2014 fremmet Høyre/Frp-regjeringen et lovforslag som åpner for kommunale tiggeforbud. Det ble vedtatt med Senterpartiets støtte og innført 1. juli.

* Regjeringen sendte i januar forslag om et nasjonalt forbud mot organisert tigging, alternativt generell tigging, ut på høring. Høringsfristen er 15. februar.

(Kilder: NTB, Justisdepartementet) (©NTB)

Høringsfristen for regjeringens forslag er 15. februar.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere