Gå til sidens hovedinnhold

Utenlandske selskaper blåser i norske tillitsvalgte

Oslo (NTB): Utenlandske selskaper bryter norsk lov ved omfattende regulering av de ansatte og ekskludering av tillitsvalgte. Amerikanske selskap topper listen over verstinger, ifølge Klassekampen.

Dette går fram av en ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo som har gjort en undersøkelse blant tillitsvalgte i fagforbundet Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito). Rundt halvparten av de tillitsvalgte opplever ikke å ha påvirkningskraft ved store omstillingsprosesser. Problemet er størst i bedrifter med utenlandske eiere og i utenlandske konsern.

- Mange utenlandske eiere har lite kjennskap til og forståelse for det norske bedriftsdemokratiet, sier Erlend Aarsan, juridisk sjef i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito).

I tillegg har norske permisjonsordninger møtt motstand hos amerikanskeide selskaper.

- Pappapermisjon er lite populært, og ansatte har fått beskjed om at dersom de går ut i det vil de få en negativ lønnsutvikling, forteller Aarsand.

Stig Lægreid, som er tillitsvalgt for de privatansatte ingeniørene, mener utviklingen er en trussel mot den norske arbeidslivsmodellen. (©NTB)