RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

"Kjemiske Ali" tatt

Foto: Ramzi Haidar (AFP)
Sist oppdatert:
Amerikanske styrker har pågrepet Ali Hassan Al-Majid alias " Kjemiske Ali", ifølge CNN.

Den irakiske generalen, som er Saddam Husseins fetter, er nummer fem i USAs kortstokk over de 52 mest etterlyste personene fra Saddams eneveldige regime.

Nyhetskanalen CNN har foreløpig ingen opplysninger om hvor i Irak han ble pågrepet, men siterer en amerikansk forsvarskilde på at den etterlyste generalen ble arrestert "for flere dager siden".

Knapp informasjon

- Det ser ut til at han er i live og i god behold i vår varetekt, sier en forsvarskilde til Sky News.

Ifølge Reuters har den amerikanske forsvarskommandoen i Tampa, Florida utstedt en uttalelse torsdag ettermiddag, der pågripelsen blir bekreftet.

Også BBC får arrestasjonen bekreftet, fra britiske militære i Irak via en representant for det britiske forsvarsdepartementet.

Vil bli avhørt

Dersom opplysningene er korrekte, kan "Kjemiske Ali" vente seg svært tøffe avhør, der han vil pumpes for alle opplysninger som kan hjelpe okkupasjonsmakten i Irak, ikke minst om hvor Saddam Hussein befinner seg.

Amerikanske og britiske styrker har lenge gått ut ifra at den fryktede irakeren ble drept under et bombeangrep mot den sørirakiske byen Basra i april, men torsdagens arrestasjon avliver denne teorien.

"Kjemiske Ali", som har fått det lite flatterende tilnavnet for sin kjemiske krigføring mot kurderne i Nord-Irak, figurerer som sparkonge i den mye omtalte kortstokken.

Ifølge menneskerettsorganisasjoner skal Ali Hassan Al-Majid være personlig ansvarlig for opptil 100.000 døde kurdere.

TV 2 Nettavisen kommer med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere